Evenimentul Zilei > International > Decizie bizară în Coreea de Nord. Vaccinul misterios primit de Kim Jong Un. Mister total
Decizie bizară în Coreea de Nord. Vaccinul misterios primit de Kim Jong Un. Mister total

Decizie bizară în Coreea de Nord. Vaccinul misterios primit de Kim Jong Un. Mister total

Dictatorului nord coreean Kim Jong Un și familia sa au fost deja vaccinați împotriva noului coronavirus. Liderul din Coreea de Nord a primit un vaccin experimental antiCovid din China, susțin mass media din SUA.

China i-a oferit dictatorului nord coreean Kim Jong Un și familiei sale un vaccin experimental antiCovid, susține un analist politic din SUA. Ba mai mult, acesta scrie că liderul Coreei de Nord și mai mulți deminitari au fost vaccinați deja, în urmă cu circa două săptămâni, însă nu se cunosc suficiente detalii despre compania care a produs vaccinul și nici despre cât de sigur ar fi acesta.

„Kim Jong Un și mulți alți înalți demnitari din familia sa și aparatul de stat au fost vaccinați împotriva coronavirusului în ultimele două-trei săptămâni cu un vaccin candidat care le-a fost pus la dispoziție de guvernul chinez”, a precizat Kazianis într-un articol publicat pe site-ul 19FortyFive.

Analistul mai susțin că în China au fost dezvoltate cel puțin trei vaccinuri împotriva noului coronavirus: Sinovac Biotech Ltd, CanSinoBio și Sinophram Group.

Nu există date concrete despre vaccinurile dezvoltate în China

În vreme ce Sinophram transmite că deja a testat vaccinul de 1 milioni de oameni, nu există date concrete potrivit cărora celelalte două companii să fi trecut la faza trei de testare a vaccinului experimental.

În contextul în care aceste vaccinuri încă se afla în faza experimentală, oamenii de știință consideră că liderul nord coreean nu și-ar fi asumat niciodată un astfel de risc.

„Chiar dacă un vaccin chinezesc ar fi fost deja aprobat, niciun medicament nu este perfect și nu cred că și-ar fi asumat vreun risc, cu atât mai mult cu cât dispune de numeroase adăposturi care îi asigură o izloare desăvârșită”, a comentat Choi Jung-hun, expert în boli infecțioase care a fugit din Coreea de Nord în Coreea de Sud în urmă cu opt ani.

Coreea de Nord a interzis intrarea în Phenian pentru a preveni răspândirea coronavirusului

Coreea de Nord a interzis intrarea în capitala Phenian, în cadrul unor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus în timp ce blochează oraşele, inclusiv unul de-a lungul frontierei cu China, au anunţat vineri mai mulţi parlamentari sud-coreeni, citaţi de agenţia Kyodo.

Măsura a fost aparent impusă în urma instrucţiunilor liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a intensificat eforturile de a ţine virusul în afara ţării.

Coreea de Nord a întrerupt traficul către şi dinspre China şi Rusia încă de la începutul acestui an în urma izbucnirii epidemiei, o lovitură puternică dată comerţului ţării cu cei doi vecini şi economiei în general.

Phenianul susţine că virusul nu a intrat în ţară, dar autorităţile au devenit mai îngrijorate de pandemie pe fondul aşteptărilor că riscul de infecţie va creşte în timpul sezonului de iarnă, potrivit observatorilor.