Evenimentul Zilei > International > După ce a periat China, directorul OMS va „face totul” pentru a afla originea Covid-19
După ce a periat China, directorul OMS va „face totul” pentru a afla originea Covid-19

După ce a periat China, directorul OMS va „face totul” pentru a afla originea Covid-19

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a respins acuzaţiile potrivit cărora organizaţia a fost prea complezentă faţă de China.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a promis, luni, că agenţia pe care o conduce va face totul pentru a afla originea virusului SARS-CoV-2, care a provocat pandemia de Covid-19, Tedros Adhanom Ghebreyesus respingând acuzaţiile potrivit cărora OMS s-ar fi aflat „în slujba Beijingului”, transmite AFP.

„Vrem să cunoaştem originea şi vom face totul pentru a o cunoaşte”, a promis Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cărui agenţie speră să trimită în scurt timp o echipă ştiinţifică internaţională în regiunea chineză Wuhan, considerată locul de naştere al pandemiei, scrie Agerpres.

„Nu există nimic de ascuns. Poziţia OMS este foarte, foarte clară: trebuie să cunoaştem originea acestui virus, pentru că aceasta ne poate ajuta să prevenim viitoare epidemii”, a afirmat directorul OMS.

Tedros Adhanom Ghebreyesus  a asubliniatl, subliniind că este vorba despre o „chestiune tehnică” şi regretând că unii au „politizat-o”.

Echipa internaţională formată dintr-o duzină de oameni de ştiinţă în diferite domenii de competenţă are ca misiune să identifice originile virusului şi modul în care acesta s-a transmis la om. Echipa nu a putut deocamdată să se deplaseze în China, unde noul coronavirus a fost depistat pentru prima oară la sfârşitul lui 2019.

OMS a declarat săptămâna trecută că speră că echipa internaţională, care desfăşoară videoconferinţe regulate cu experţii chinezi, „să poată fi desfăşurată cât mai curând posibil” pe teren, dar până acum nu a fost avansată o dată.

„Poziţia OMS a fost foarte clară. Vom începe să studiem plecând de la Wuhan (China)  şi ne vom baza pe rezultatele obţinute pentru a determina dacă există alte piste de explorat”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Nu ne vom opri să căutăm adevărul privind originea virusului, dar ne vom baza pe ştiinţă”, a mai spus directorul OMS.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE