Evenimentul Zilei > Actualitate > Alertă de terorism! Bombă la un meci de fotbal din Liga 1
Alertă de terorism! Bombă la un meci de fotbal din Liga 1

Alertă de terorism! Bombă la un meci de fotbal din Liga 1

O alertă cu bombă a pus în pericol defășurarea unui meci de fotbal din Liga 1.

Polițiștii au reușit să dea de urma „teroristului” în timp record, fără ca partida să fie întreruptă. Cel care a sunat la 112 este un om al străzii, supărat că nu a fost lăsat să intre pe stadion. Cazul a fost preluat de DIICOT iar boschetarul este cercetat pentru terorism.

Abia acum s-a aflat că meciul de fotbal dintre FC Botoșani și Universitatea Craiova a fost la un pas să fie amânat, după ce, duminica trecută, un individ a sunat la 112 și a anunat că este amplasată o bombă pe Stadionul Municipal.
Având în vedere numărul destul de mare de persoane aflte pe stadion la acel moment și faptul că la evenimentul sportiv erau deja forțe de ordine aflate în dispozitiv, începând cu jandarmi, polițiști dar și pompieri de la Inspectorat pentru Situații de Urgență, inclusiv un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, reacția a fost imediată.
Pentru a nu se crea panică printre spectatori, verificările s-au făcut discret, iar stadionul nu a fost evacuat, meciul disputându-se în continuare conform planificării stabilită de Liga Profesionistă de Fotbal, transmite Monitorul de Botoșani.

Serviciul de Telecomunicații Speciale, unitate care administrează Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, l-a localizat imediat pe apelant, iar informațiile au fost trimise la toate patrulele de ordine publică dislocate în zonă.
Surse judiciare au precizat că apelul ar fi fost inițiat de pe un telefon mobil, de undeva din apropierea Stadionului „Municipal”. Autoritățile au reușit, în doar câteva minute, să stabilească inclusiv identitatea celui care a sunat abuziv la 112. Prin urmare, au fost dispuse măsuri imediate de localizare a acestuia, bărbatul în cauză P.I., fiind dat în consemn.

Forțele de ordine l-au căutat inclusiv la fostul lui domiciliu, însă după numai câteva minute botoșăneanul a fost găsit de polițiști într-o autogară din municipiul Botoșani. Ridicat pentru cercetări, el a fost dus la sediul poliției pentru audieri. „În urma verificărilor efectuate de către polițiștii Biroului de Investigații Criminale Botoșani, s-a stabilit faptul că apelantul este o persoană fără adăpost și a efectuat apelul motivat de faptul că i s-a interzis accesul pe stadion”, a precizat, pentru „Monitorul”, Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani.

Dosarul a fost preluat însă de biroul teritorial Botoșani al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), apelantul fiind cercetat penal pentru alarmarea fără motiv întemeiat, prin orice mijloace, direct sau indirect, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol, a organelor cu atribuții în domeniul securității naționale sau de menținere a ordinii publice, cu privire la săvârșirea unui act de terorism. Astfel, potrivit Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului, fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă.

Incidentul a fost ținut departe de atenția opiniei publice, cele întâmplate atunci nefiind mediatizate. Totuși, intervenția în sine reprezintă o reușită pentru forțele de ordine de la Botoșani, care au reușit să-l găsească pe apelant într-un timp foarte scurt, înainte ca acesta să reușească să părăsească Botoșaniul, cum probabil intenționa.

Cazul seamănă cu un incident petrecut în ianuarie 2017, când un alt botoșănean a sunat la 112 și a anunțat plasarea unei bombe în complexum comercial „Uvertura Mall”. La fel ca și acum, apelantul a fost identificat imediat, pus sub urmărire penală tot pentru alertarea fără motiv și trimis în judecată. Atunci, autorul, Cosmin Şandru, a recunoscut totul și a dat vina de problemele sentimentale.

Chiar și așa, el a fost trimis în judecată, iar bărbatul a fost condamnat la plata unei amenzi penale în valoare de 10.800 de lei. Pentru că nu a reușit să o plătească la timp, el a fost la un pas să ajungă în pușcărie dar în ceasul al 12-lea a obținut plata eșalonată a amenzii în mai multe rate. De data aceasta, având în vedere contextul în care s-a petrecut fapta de duminică, este posibil ca măsurile dispuse de autorități să fie mult mai aspre.