Deținătorii de carduri care vor fi nevoiți să facă mai multe operațiuni.

Începând cu 14 septembrie intră în vigoare prevederile Regulamentului Delegat (UE) 2018/389 de completare a Directivei UE nr. 2366/2015 a Parlamentului European și a Consiliului (PSD2) cu privire la standardele tehnice de reglementare pentru autentificarea strictă a clienților și standardele deschise, comune și sigure de comunicare (Regulamentul UE).

Conform noilor reglementări, plățile care vor fi efectuate la magazine sau pe Internet se vor face în baza unei proceduri de autentificare strictă a clienților ( SCA), cu excepția plăților de valoare mică sau a plăților recurente.

Intrarea în vigoare a noilor reguli va presupune parcurgerea unor etape adiționale pentru validarea sau autorizarea plăților făcute online și în magazine, potrivit mesajului către clienți al unei bănci comerciale.

Pentru efectuarea unei plăți folosind cardul bancar pe un site, pe lângă parola 3D Secure care va fi primită prin SMS la numărul de telefon al utilizatorului, persoana care folosește cardul va trebui să introducă și un cod static format din ultimele 4 cifre ale codului său numeric personal (CNP), respectiv din ultimele 4 caractere ale numărului de pașaport dacă nu are buletin.

Dar cel mai rău va fi la plățile contactless la POS, unde va fi necesară introducerea codului PIN după fiecare 5 plăți contactless consecutive de sub 100 de lei/30 EUR.