Evenimentul Zilei > Economie > ALERTĂ în sistemul bancar! „Taxa pe lăcomie” AMENINȚĂ două BĂNCI din România. RATING NEGATIV
ALERTĂ în sistemul bancar! „Taxa pe lăcomie” AMENINȚĂ două BĂNCI din România. RATING NEGATIV

ALERTĂ în sistemul bancar! „Taxa pe lăcomie” AMENINȚĂ două BĂNCI din România. RATING NEGATIV

Taxa pe activele financiare ale băncilor a determinat scăderea perspectivei de rating a Băncii Comerciale Române (BCR) și a BRD-Groupe Societe Generale la negativă, de la stabilă, anunță vineri agenția Fitch Ratings.

Agenția de rating a menținut, totodată, la același nivel, BBB+, ratingul celor două bănci pe termen lung pentru riscul de default, informează Mediafax.ro.

De asemenea, și ratingul pe termen lung al băncii UniCredit Bank România a fost menținut la BBB-, cu perspectivă negativă, iar al Băncii Transilvaniei la BB+, cu perspectivă stabilă. 

Agenția de rating Fitch Ratings a anunțat că deciziile au fost luate în contextul în care în România au fost efectuate modificări în legislație ce au impact asupra sectorului bancar. 

Cea mai importantă modificare legislativă este taxa privind activele financiare ale băncilor. Fitch a mai precizat că mai există și riscul ca autoritățile să intervină pe iața bancară, în ceea ce privește datoria suverană.  

Atât BCR cât și BRD sunt desemnate ca fiind bănci sistemice în România, pentru care BNR a dublat cerinta de capital pentru a le încuraja să-și diminueze în continuare creditele neperformante.