Evenimentul Zilei > Social > Alertă alimentară. Fructe din China, contaminate cu pesticide, în magazinele din România
Alertă alimentară. Fructe din China, contaminate cu pesticide, în magazinele din România

Alertă alimentară. Fructe din China, contaminate cu pesticide, în magazinele din România

Un lot de pomelo care a fost comercializat în marketurile Profi şi Carrefour a fost retras de pe piață după ce s-a descoperit că fructele conțineau prea multe pesticide. În urmă cu patru zile, un alt lot de pomelo, dar și unul de grapefruit au fost retrase de la vânzare tot din cauza contaminării cu pesticide.

Compania SC Unifrutti Impex SRL a anunțat că retrage de la comercializare un lot de pomelo de provenienţă China, ca urmare a depăşirii valorilor admise de reziduuri de pesticide (Clorpirifos), se arată în două anunţuri postate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Produsele cu pesticide fac parte din lotul U89-17 şi au fost comercializate în perioada 7 februarie – 5 martie 2022 în supermarketurile Profi şi Carrefour.

„Se recomandă persoanelor care deţin produse din lotul descris mai sus, achiziţionate în perioada 07.02.2022 – 05.03.2022, să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze la magazin împreună cu bonul fiscal, până pe data de 21.03.2022, urmând să primească în schimb contravaloarea lor. Ne cerem scuze pentru inconvenienţele create”, menţionează societatea.

Pesticide de bandă rulantă

În urmă cu câteva zile au mai fost retrase de la comercializare alte loturi cu fructe, tot din cauza contaminării cu pesticide.

„Ca urmare a depășirii valorilor admise de reziduri de pesticide (Isoprocarb, Lufenuron și Dinotefuran), SC Karema Fruct SRL a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la clienți a următoarelor produse:

Denumire produs Pomelo Origine: China Lot: 8340, produsele au fost comercializate în perioada: 12.02.2022-22.02.2022, din magazinele Carrefour, Metro, Mega Image.

Denumire produs: Grapefruit Roșu, Origine: Turcia, Lot: 65072, produsele au fost comercializate în perioada: 12.02.2022-28.02.2022“, anunța ANVSA acum patru zile.

Produse periculoase

În luna februarie a fost descoperit un lot de portocale din Turcia care conținea pesticide peste limita admisă. SC Microfruits SRL a decis retragerea de piață a fructelor.

ANVSA a mai retras de la comercializare și un lot de cimbru mărunțit produs de HAZI PIROS PAPRIKA. Motivul retragerii de pe piață a fost contaminarea cu oxid de etilenă. Acesta este un pesticid interzis peste tot în Uniunea Europeană, pentru că este cancerigen. Este o substanță gazoasă, folosită și pentru dezinfectarea anumitor produse, cum ar fi mirodeniile sau semințele de susan.

Tot în luna februarie au fost retrase de pe piață mai multe loturi de migdale despre care s-a demonstrat că erau contaminate cu cianură. Producătorul DennreeGMBH, a început retragerea de la comercializare și de la clienți a produselor „Dennree eco migdale prăjite măcinate 200G” și „Dennree eco migdale 250 g”.