Evenimentul Zilei > Actualitate > Alegerile parlamentare încep astăzi. Cine sunt primii români care vor merge la urne pentru a vota
Alegerile parlamentare încep astăzi. Cine sunt primii români care vor merge la urne pentru a vota

Alegerile parlamentare încep astăzi. Cine sunt primii români care vor merge la urne pentru a vota

Procesul electoral al alegerilor parlamentare va începe în această seară, iar primii care vor vota sunt românii din Noua Zeelandă.

Votul pentru alegerile parlamentare din acest an va începe, în mod oficial, în această seară, de la ora 20.00 (ora României). Cetățenii români din Diaspora își vor exprima opțiunile în zilele de 5 și 6 decembrie, iar primii care vor face acest lucru sunt cei care trăiesc în Noua Zeelandă.

Prima secție care se deschide va fi cea din orașul Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, ora locală 7:00 (în România va fi vineri, ora 20.00). Votul în diaspora pentru Senat și Camera deputaților se va încheia duminică, ora locală 21:00, adică luni dimineață în România.

În Spania sunt cele mai multe secții de votare

Oficialii de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au organizat un număr de 748 de secții de votare în străinătate. „Aceste secții îndeplinesc toate condițiile specifice pentru respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu COVID-19”, după cum a anunțat reprezentantul cu Însărcinări Speciale pentru Organizarea Proceselor Electorale din MAE, Iulian Ivan.

Țara în care se află amenajate cele mai multe locuri pentru votat este Spania, cu 140. În acest clasament urmează Germania – 137 și Germania – 61. Oficialii MAE au precizat că „Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59”.

Numărul la care românii din Diasporă pot găsi informații

Alegătorii români care au domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare.

Numărul în cauză este 004 021 431 2065, cu tarif normal, și e disponibil 24 din 24 de ore, până la data de 7 decembrie anul curent, ora României 20:00. Totodată, MAE a pus la dispoziție Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, ce conține informații privind condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare și orarul secțiilor de votare.