Listă comună la europarlamentare, candidații proprii la locale. Când se iese la vot

Listă comună la europarlamentare, candidații proprii la locale. Când se iese la vot Sursa foto: Arhiva EVZ

Liderii coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ieșit în urmă cu scurt timp la declarații pentru a anunțat datele la care românii vor fi chemați la vot.

Update:

Nicolae Ciucă a declarat că PNL și PSD au ajuns la decizia de a comasa alegerile locale cu cele europarlamentare. Liderul PNL a ținut să menționeze că vor fi liste comune la alegerile europarlamentare, în timp ce la cele locale partidele vor merge prin „forțe proprii” la nivelul fiecărei filiale.

La rândul său, Marcel Ciolacu a spus că „nu are nicio reținere pentru a se angaja în acest proiect politic”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne-am asumat o decizie politică. Am dovedit că putem să luăm decizii în momente dificile. O putere politică ca să-și asume acest lucruri trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Prezența cea mai mare la alegeri este cea de la locale. Ele prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului. Faptul că noi am decis să facem această comasare nu e ceva împotriva democrației. E un vot pentru democrație”.

Ciolacu a mai punctat că s-a decis să fie și o alianță electorală pentru lista de europarlamentare. „Este evident că numai cele două mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna dintre cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă”.

Liderul PSD spune că cele două obiective majore sunt intrarea României în Schengen, anul acesta, iar în 2026 să fie membră a OECD.

„Am hotărât în cursul lunii septembrie să avem alegerile prezidențiale. Sunt trei variante: 1-15, 8-22 sau sfârșitul lunii septembrie. Consider că cea de mijloc, pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să nu încurcăm. Data de 8 decembrie pentru alegerile generale”.

Update:

PSD și PNL ar fi decis și datele la care românii vor ieși la vot pentru toate rundele de alegeri. Marcel Ciolacu a comunicat partidului zilele de 8 și 22 septembrie pentru cele două tururi de scrutin în cazul alegerilor prezidențiale, potrivit surselor citate de Antena 3 CNN, 

Pe 8 decembrie ar trebui să aibă loc alegerile parlamentare, în timp ce pe 9 iunie vor fi desfășurate alegeri comasate, incluzând atât alegerile locale cât și cele europarlamentare.

Știre inițială:

După discuții îndelungate, se pare că partidele din coaliția de guvernare au reușit în cele din urmă să ajungă la un acord în privința alegerilor europarlamentare, cel puțin deocamdată. De asemenea, s-a decis și când vom ieși la vot.

Alegerile europarlamentare au fost subiectul numeroaselor discuții în coaliție. În cele din urmă, președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, a propus miercuri că lista pentru alegerile europarlamentare ar trebui să fie deschisă de către o femeie independentă de cele două partide, PSD și PNL.

În același timp, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat că la alegerile europarlamentare au decis să aibă liste comune, subliniind că nu este vorba despre câștigarea unui partid sau a altuia, a unui primar sau a unui președinte de Consiliu Județean, ci despre câștigul României prin stabilitate.

Decizia PSD-PNL referitor la alegerile europarlamentare

Înainte de ședința partidului, Nicolae Ciucă a fost interogat cu privire la decizia coaliției referitoare la alianța cu PSD și la implicațiile candidaturilor pe lista comună în ceea ce privește câștigurile și pierderile partidului.

„Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării”, a spus preşedintele PNL.

Liderul liberal a fost de asemenea întrebat despre ceea ce s-a întâmplat între momentul deciziei de la Sinaia, „Prin Noi Înșine”, și momentul actual, când s-a hotărât ca PNL să facă parte dintr-o listă comună cu PSD la alegerile europarlamentare.

„Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii”, a spus Ciucă.

La europarlamentare am decis să avem liste comune”, a mai spus preşedintele PNL.

Alegerile europarlamentare. Ciucă și Ciolacu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Marcel Ciolacu vrea ca o femeie să deschidă lista pentru PE

În paralel, Marcel Ciolacu a spus: „Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a declarat premierul Ciolacu, înainte de şedinţa conducerii PSD.

Premierul a spus că încă nu s-a luat o decizie în acest sens privind alegerile europarlamentare, deocamdată, după ce a fost vehiculat numele Luminiței Odobescu.

Liderii PSD și PNL nu au tranșat problema comasării. Duminică, o nouă ședință. Tudose: „Coaliția nu se va rupe"

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Conducerea PSD și cea a PNL s-au întâlnit miercuri după-amiază, separat, în ședințe, pentru a informa cu privire la acordul la care s-a ajuns în coaliție în ceea ce privește unificarea pentru alegerile europarlamentare și locale, cu candidatură pe liste comune.