Conferință comună între guvernele din Republica Moldova și România. Când va avea loc evenimentul
- Nicolae Comănescu
- 19 februarie 2024, 13:38
Luminița Odobescu, ministrul de Externe din România a vorbit despre un eveniment important la care ar trebui să participe guvernul de la București și cel din Republica Moldova.
Conferință între cele două guverne din Republica Moldova și România. Despre această temă a vorbit Luminița Odobescu, ministrul de Externe de la București. Demnitarul a afirmat că speră că în curând se va reuși organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru Republica Moldova, care stabilește cadrul efectiv și calendarul concret de aderare.
Ministrul a vorbit punctat și importanța sprijinirii în continuare a Republicii Moldova care „este afectată mai mult decât oricare dintre noi de acest război în Ucraina și de toate acțiunile hibride ale Rusiei”.
„Am susținut această decizie istorică de a începe negocierile de aderare. Drumul acesta trebuie consolidat și suntem alături în continuare de autoritățile de la Chișinău. M-am văzut recent cu noul ministru de externe și am discutat despre cum putem să ajutăm în continuare Republica Moldova, pe plan bilateral și european, negocierile de aderare nefiind simple, ci un proces complex”, a declarat Odobescu.
Conferință între guvernul din Republica Moldova și cel din România
Ministrul de Externe a mai vorbit și despre întrevederea recentă cu viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov. Aceasta a declarat că Basarabia poate să fie încrezătoare că va reuși, atât cu sprijinul României, cât și cu sprijinul partenerilor de dezvoltare a țării noastre.
Ministrul român de externe a indicat că există perspectiva avansării procesului de negociere pentru aderarea R. Moldova la UE prin organizarea primei conferințe interguvernamentale pentru stabilirea cadrului și calendarului de negociere.
„ Sunt perspective să se avanseze. Acesta este obiectivul nostru. Sperăm să organizăm și prima conferință interguvernamentală pentru Republica Moldova, care stabilește cadrul efectiv și calendarul concret de aderare. Acest lucru nu este suficient, Republica Moldova este supusă unei presiuni hibride din partea Rusiei. E nevoie să își consolideze reziliența. Avem câteva instrumente în plan european și vom insista în continuare nu numai pentru sprijinul financiar din partea Uniunii Europene, dar și pentru consolidarea acestor instrumente de investiții europene mai multe în Republica Moldova. Cetățenii moldoveni trebuie să simtă și să înțeleagă ce înseamnă Europa și faptul că Europa este alături de ei”, a spus Luminița Odobescu, conform vocebasarabiei.md.