Evenimentul Zilei > Actualitate > Alegeri parlamentare 2020. Au apărut primele cifre
Alegeri parlamentare 2020. Au apărut primele cifre

Alegeri parlamentare 2020. Au apărut primele cifre

Pentru românii din Diaspora secțiile de votare au fost deschise, iar aceștia pot să-și exprime opțiunile pentru alegerile parlamentare.

A început procesul electoral pentru alegerile parlamentare. Până sâmbătă, la 7.00 ora României, au votat peste 21.500 de români din afara ţării.

Potrivit datelor publicate online pe platforma Autorităţii Electorale Permanente, 21.329 de alegători au votat prin corespondenţă, iar 273 şi-au exercitat dreptul la urne, numărul total de votanţi la ora 7.00 fiind 21.602. Sunt deschise secţii din Afganistan, Armenia, Arabia Saudită, Australia, Azerbaidjan, Belarus, China, Cipru, Hong Kong, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Filipine, India, Irak, Japonia, Kazahstan, Kuwait, Letonia, Malaezia, Republica Moldova, Noua Zeelandă, Rusia, Qatar, Oman, Singapore, Sri Lanka, Vietnam, Turkmenistan, Ucraina, Turcia, Thailanda.

Se va vota timp de 59 de ore

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secţiilor de votare din restul ţărilor, la ora locală 7.00. Având în vedere diferenţele de fus orar, votarea în străinătate se desfăşoară pe parcursul a 59 ore, ultimele urmând să fie deschise secţiile din vestul Statelor Unite ale Americii şi Canadei.

Românii din afara ţării au la dispoziţie două zile pentru a vota la alegerile parlamentare, sâmbătă şi duminică, între ora locală 07.00 şi ora locală 21.00, cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare sau se află la rând în afara sediului secţiei de votare, în aşteptarea exercitării dreptului de vot, conform Agerpres.

În Spania sunt așteptați cei mai mulți votanți

Țara în care se află amenajate cele mai multe locuri pentru votat este Spania, cu 140. În acest clasament urmează Germania – 137 și Germania – 61.

Alegătorii români care au domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile ce vizează organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare.

Numărul în cauză este 004 021 431 2065, cu tarif normal, și e disponibil 24 din 24 de ore, până la data de 7 decembrie anul curent, ora României 20:00. Totodată, MAE a pus la dispoziție Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, ce conține informații privind condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare și orarul secțiilor de votare.