Pandemia va fi învinsă. Ce trebuie să facă românii

Pandemia va fi învinsă. Ce trebuie să facă românii

După ce România și-a stabilit strategia contra Covid-19, aprobată de CSAT, se așteaptă, în ianuarie 2021, autorizarea vaccinurilor și distribuirea lor către UE. Și mai este nevoie de o imunizare colectivă.

Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, tranșele de doze de vaccin vor fi distribuite de UE fiecărei țări membre în funcție de procentul de populație și că României îi vor reveni 4,3% din vaccinuri.

„Este nevoie ca 13 milioane de români să se vaccineze”

Baciu consideră că, pentru a scăpa de pandemie, este nevoie ca 13 milioane de români să se vaccineze, adică 60-70% din populația țării. Se va ajunge astfel la imunizare colectivă. „Situaţia de moment ne arată dorinţa crescută a personalului medical aflat în prima linie de luptă anti-COVID de a se vaccina, respectiv peste 80%.

La Institutul Marius Nasta rata de solicitari este chiar de 95%. Apariţia vaccinului este, fără îndoială, cea mai bună veste în contextul pandemiei, imunizarea colectivă a 60-70% din populaţia României fiind ceea ce ne va conduce către încheierea pandemiei, către recăpătarea dimensiunii normale a vieţii personale, profesionale şi sociale, fără anxietăţi şi restricţii.

Sigur că întrebări, polemici sau ezitări vor apărea, însă am toată încrederea în determinarea colectivă a societăţii româneşti de a încheia acest capitol dureros, pentru care omenirea nu era pregătită, mai ales în plan emoţional. Reafirm cu toată responsabilitatea şi convingerea faptul că siguranţa vaccinării are întâietate în faţa oricăror altor considerente.

Rapiditatea cu care s-a descoperit acest vaccin şi rapiditatea cu care ne propunem să îl distribuim, pentru a reintra în normalitate, nu înseamnă nici un fel de rabat de la siguranţă şi de la calitate. Aşadar, vaccinul este sigur, gratuit, iar vaccinarea este voluntară”, a conchis Andrei Baciu, potrivit Gândul.

Strategia de vaccinare

Strategia de vaccinare a primit „undă verde”, joi, în ședința CSAT convocată de președintele Klaus Iohannis. „Avem o strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare și avem organizată o structură clară – Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS COV 2. Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicarea resurselor urmare, precum și planul de acțiune, cu etape clare”, a anunțat șeful statului.

Ne puteți urmări și pe Google News