Evenimentul Zilei > Social > Alarmant! Un oraş din România a intrat în scenariul roșu. Se pun lacătele pe uşi
Alarmant! Un oraş din România a intrat în scenariul roșu. Se pun lacătele pe uşi

Alarmant! Un oraş din România a intrat în scenariul roșu. Se pun lacătele pe uşi

Un oraș din România cu mii de locuitori a se închide din cauza Covid-19. Restaurantele pun lacătul iar școlile trec în scenariul roșu.
Totul a plecat de la focarul apărut la Spitalul de Psihiatrie Siret, unde în acest moment sunt 38 de cazuri de îmbolnăvire, din care 34 în rândul pacienților și 4 în rândul angajaților.
”Noi am avut astăzi o ședință a Comitetului Județean Pentru Situații de Urgență, am ținut cont de contextul epidemiologic actual la nivelul județului Suceava, dar și la nivelul orașului Siret unde avem o rată de infectare de 7,69 la mia de locuitori, de infrastructura locală, de particularitățile locale, de resursele umane ale fiecărei unităție de învățământ în parte, de propunerile Consiliilor de Administrație ale unităților de învățământ dar și de avizul Direcției de Sănătate Suceava și am suspendat la nivelul orașului Siret activitățile din domeniul HORECA, dar și al operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor în interiorul clădirilor.

Totodată, la nivelul localității Siret, toate manifestările și activitățile cu publicul desfășurate în aer liber, permise de legislația actuală, se vor desfășura cu obligativitatea purtării mijloacelor de protecție.

În ceea ce privește scenariile de funcționare din unitățile de învățământ, două unități de învățământ au trecut în scenariul roșu”, a declarat Alexandru Moldovan, prefect de Suceava.

Ca urmare a acestei situații, Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” și Școala Gimnazială ”Petru Mușat”, unde funcționează și grădinița orașului, s-au închis de joi. La cele trei unități de învățământ sunt 2.000 de copii, din care 700 la școala gimnazială și la grădiniță. Pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, dar și pentru liceeni, cursurile se vor ține online în următoarele două săptămâni. Situația va fi apoi reevaluată și, în funcție de incidența la mia de locuitori, se va lua o nouă decizie.

Adrian Popoiu, primarul orașului Siret, a precizat că sistemul educațional nu este singurul afectat de această creștere nedorită a numărului cazurilor de îmbolnăviri cu Covid-19.

”Începând de astăzi, 17 septembrie, industria HoReCa se închide. Vor putea funcționa doar terasele, dar pentru ceea ce înseamnă restaurante și cafenele la interior activitatea nu mai este permisă. De asemenea, slujbele religioase vor fi permise, dar numai în exterior, iar oamenii trebuie obligatoriu să poarte mască de protecție”, a declarat Adrian Popoiu.

Primarul din Siret a făcut un apel la locuitorii orașului să respecte măsurile sanitare impuse de autorități pentru a nu se ajunge într-o situație mai gravă, respectiv carantinarea orașului.

Siretul este prima localitate din județul Suceava unde incidența cazurilor este peste 3 la mia de locuitori, iar situația va fi pusă în discuție în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență care se va derula vineri la Prefectură. Cu acest prilej se vor stabili măsurile care trebuie adoptate pentru ca lucrurile să nu scape de sub control, informează monitorulsv.