Evenimentul Zilei > Social > Alarmant! Șomajul a crescut în octombrie la 5,3%. Bărbaţii sunt cei mai afectaţi
Alarmant! Șomajul a crescut în octombrie la 5,3%. Bărbaţii sunt cei mai afectaţi

Alarmant! Șomajul a crescut în octombrie la 5,3%. Bărbaţii sunt cei mai afectaţi

În luna octombrie, rata șomajului a fost de 5,3%, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă (5,1%).
Rata șomajului la bărbați a fost cu 0,5 puncte procentuale mai mare decât la femei, anunță INS.
Rata șomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,3% în luna octombrie 2020, în creștere cu 0,2 puncte procentuale față de cea înregistrată în luna precedentă, respectiv 5,1%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

Numărul șomerilor, în creștere

Numărul șomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie a anului 2020 a fost de 477.000 de persoane, în creștere atât față de luna precedentă (455.000 de persoane), cât și față de aceeași lună a anului anterior (350.000 de persoane), scrie Agerpres.

Pe sexe, rata șomajului la bărbați a depășit-o cu 0,5 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,5% în cazul persoanelor de sex masculin și 5% în cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata șomajului a fost estimată la 4,3% pentru luna octombrie 2020 (4,5% în cazul bărbaților și 4,1% în cel al femeilor).
Numărul șomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezintă 75,4% din numărul total al șomerilor estimat pentru luna octombrie 2020.

Guvernul exclude tăierea sau înghețarea salariilor

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat că exclude tăierea sau îngheţarea salariilor bugetarilor, dar că se poate lua în calcul îngheţarea salariilor demnitarilor.

”Este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric creşterea taxelor. Am spus foarte clar în programul de  guvernare, taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor. Ba mai mult,  din ce spun datele statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de venitul mediu salarial al anului trecut. Adică vorbim în această perioadă de pandemie de o creştere a veniturilor salariaţilor. Deci nu vorbim de o tăiere sau o îngheţare. Este exclus”, a declarat Virgil Popescu.

Reamintim că Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, a declarat într-un briefing de presă după şedinţa de Guvern, că nu se are în vedere reducerea programului de muncă al bugetarilor sau al salariilor în acest sector, informează Agerpres.