Situația alarmantă în România și mai ales în Capitală. Sunt zeci de mii de cazuri de gripă și viroze, ba chiar este oficial că în București există un focar, dar Ministerul Sănătății nu a luat, deocamdată, nicio măsură și nici n-a declarat epidemia. Potrivit ultimei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, realizată pe intervalul 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017, „activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București) și cu cazuri sporadice în unele județe. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.572, cu 15,2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (56.024) și cu 1,7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna anterioara (63.466)”. Dintre numărul total, 152 de cazuri (cele mai multe – 67 – în București) au fost de gripă de Tip A și patru de tip B.

Un copil și două femei, uciși de gripă

În intervalul menționat, două persoane au decedat, ambele având și alte afecțiuni, care le-au fost agravate de virus gripal tip A, subtip H3N2. Este vorba de o femeie de 37 de ani din Galați și o bătrână de 80 de ani din Dâmbovița. Săptămâna aceasta însă, un copil a murit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, având confirmată infecția.

100 de cazuri pe tură!

„Da, am avut un copil decedat la care era confirmată infecția cu virusul gripal tip A, subtip H3N2. Să știți că noi ne așteptăm din clipă în clipă să se declare epidemie de gripă”, ne-a explicat doctorul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș”.

Medicul spune că situația s-a agravat de la sfârșitul anului trecut, când numărul cazurilor de pacienți care ajung la spital a crescut aproape exponențial. „Am fost de gardă de Sărbători, pe 24 și 31 decembrie și, dacă în anii trecuți acestea erau zile ușurele, de data asta am avut circa 100 de cazuri de gripă pe tură. Vorbesc de gripă, nu de viroze banale. Au venit non-stop!”, a explicat, pentru EVZ, dr. Apostolescu.

Gripa porcină, motivul real pentru care Gabriela Firea a închis școlile?

Mai multe mămici s-au plâns pe Facebook după ce au descoperit că, în ultima perioadă, camerele de gardă ale spitalelor de boli infecțioase și de pediatrie sunt pline de părinți cu copii bolnavi. „De câteva zile dorm prost de când un copil al vecinilor a murit de această gripă de tip A. Și mă gândesc cu teamă că începe școala”, scria una dintre ele. „Eu am sunat pediatrul care a confirmat epidemia de gripă tip A și mi-a spus să-mi mai țin copilul acasă dacă am această posibilitate”, scrie tatăl altuia. Mesajele lor par să fi ajuns la primarul Gabriela Firea care, în noianul de declarații, a strecurat, luni, pe Facebook, că „este mai înțelept să prevenim îmbolnăvirile copiilor decât să le tratăm ulterior. M-am consultat cu ministrul Educației, inspectorul general școlar, primari de sectoare, medici, părinți”. Imediat după, a anunțat că școlile din Capitală sunt închise până luni, 16 ianuarie.