Kabul a anunțat miercuri că va elibera progresiv 5000 de prizonieri talibani în schimbul unei reduceri „importante” a violențelor în Afganistan, deschizând astfel calea unor negocieri cruciale între Kabul și insurgenți.

Potrivit unui purtător de cuvânt al președintelui Ashraf Ghani, „grațierea și eliberarea a 1.500 de prizonieri talibani” vor începe sâmbătă, într-un ritm de o sută de deținuți pe zi.

După începerea discuțiilor dintre autoritățile afgane și insurgenți, 500 de noi deținuți vor fi eliberați „la fiecare două săptămâni”, până la un total de 5.000 de prizonieri, „cu condiția ca violența să scadă semnificativ”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Măsura a fost decisă prin decret de către prețedintele Ghani, care până acum s-a opus acesteia, în numele suveranității naționale. Ea figura în acordul semnat la 29 februarie, la Doha, de Statele Unite și de talibani dar neratificat de Kabul, în schimbul eliberării de către insurgenți a 1000 de membri ai forțelor afgane.

În cadrul acestui acord, aprobat marți de Consiliul de securitate al ONU, Washington a promis o retragere total a forțelor străine din Afganistan în 14 luni, cu condiția ca rebelii să respecte angajamentele de securitate și să înceapă negocierile de pace cu guvernul afgan.

Îngrijorate de criza politică dintre Ghani și principalul său rival, Abdullah Abdullah ( ambii revendicând victoria la alegerile prezidențiale din septembrie) SUA au cerut „discuții imediate” la Doha pentru finalizarea acestui schimb de prizonieri și deschiderea unor veritabile negocieri de pace interafgane.

Potrivit negociatorului american Zalmay Khalilzad, prizonierii pe care autoritățile afgane au acceptat să-i elibereze sunt cei înregistrați pe o listă furnizată de talibani, scrie France 24.

Suhail Shaheen, un purtător de cuvânt al insurgenților, a avertizat la câteva minute după anunțul de la Kabul că grupul islamist va proceda la o „verificare” după fiecare eliberare.

Armata americană a început, marți, retragerea din două baze din Afganistan situate la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand (sud), aflată sub controlul insurgenților, și în provincia Herat (vest).

Conform acordului de la Doha, numărul soldaților americani din Afganistan trebuie să scadă de la 12.000 sau 13.000 în prezent la 8.600, până la jumătatea lunii iulie. Cinci din cele douăzeci de baze americane din țară trebuie evacuate.