Editura Evenimentul si Capital

Cea mai mare afacere de SPIONAJ a secolului XXI. AMANTA lui Putin, celelalte nouă „FANTOME” ale Kremlinului și un „PORC trădător”

Anna Chapmann
Autor: | | 6 Comentarii | 42293 Vizualizari

Zece spioni ruși deplin conspirați au reușit să penetreze societatea americană până aproape de vârf în timpul administrației Barack Obama.

Era o prostituată de lux în serviciul secret al Moscovei. „La pat, a fost cea mai tare pe care am cunoscut-o”, spune fără ranchiună ultimul ei amant american, un avocat corpolent, de la care ea sustrăgea indiscreții în alcov.

Anna Chapmann, o roșcată frumoasă de 28 de ani, se dădea drept femeie de afaceri, proprietara unui site de internet pentru închirierea de apartamente în New York. În realitate, firma ei nu avea nici un fel de activitate. Era doar o acoperire finanțată generos de serviciul de spionaj rus SVR.

Grație acestei firme false, Anna ducea o viață de lux. La New York, tânăra Mata Hari, născută la Volgograd (ex-Stalingrad), lua masa în restaurante șic și își petrecea nopțile în cluburile cele mai frecventate.

Spioana își aducea cuceririle în imensul său apartament, aflat la etajul 59 al celui mai înalt turn rezidențial din Manhattan, la doi pași de Wall Street. Locul ideal pentru zbenguieli amoroase și pentru recrutarea de cârtițe în interiorul „establishmentului” american.

Agenți ai FBI au urmărit timp de luni de zile jocul Annei Chapmann, născută Kușcenko. Au prins-o printr-un tertip: au reușit să o facă să creadă că unul dintre agenții lor, un rusofon, este noul ei ofițer de legătură, un anume „Roman”.

Întâlnirea a fost stabilită la o cafenea Starbucks din sudul Manhatannului. Roman îi încredințează Annei o misiune urgentă: să-i înmâneze un pașaport fals unui alt presupus agent. Pentru a se recunoaște, bărbatul va utiliza o parolă: „Nu ne-am întâlnit cumva în California vara trecută?” Anna trebuia să răspundă: „Nu, cred că a fost la Hamptons”. Este clar? Da. „Atunci repetă”, i-a spus Roman. Era o capcană. Conversația era înregistrată. Anna a fost arestată.

În aceeași zi, alți nouă agenți ruși care făceau parte din rețea, sunt aruncați după gratii de FBI – un lucru nemaivăzut nici măcar în timpul Războiului Rece.

Este povestea de spionaj cea mai spectaculoasă din secolul XXI – aventura a zece agenți secreți ruși, printre care sulfuroasa Anna Chapmann, infiltrați în inima societății americane.

Clandestini, trăind timp de ani de zile fără acoperire diplomatică, sub nume, profesiuni și naționalități false, acești ofițeri SVR formau cea mai mare rețea de spioni „ilegali” care a fost demantelată vreodată în Statele Unite.

Au fost arestați pe 27 iulie 2010, apoi schimbați la Viena contra mai mulți informatori ai CIA și MI6 deținuți în Rusia. „O afacere extraordinară”, va declara procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder.

Astăzi, grație publicării maimultor rapoarte FBI și mărturiilor mai multor martori, putem reconstitui funcționarea acestei celule de spionaj „extraordinare” – o incursiune în viața acestor James Bond ruși în America.

„Ați fost trimiși în Statele Unite pentru o misiune pe termen lung”, se arată într-un mesaj secret de la „Centru” (sediul SVR din Moscova). „Universitatea voastră americană, conturile din bancă, mașina, locuința... toate servesc unui obiectiv: identificarea și dezvoltarea de surse în cercurile politice ale Statelor Unite și trimiterea de informații la C. (Centru)”.

Pentru o astfel de misiune, Centrul i-a ales pe cei mai bun, „creme de la creme”, spune Frank Figliuzzi de la FBI. Cel mai în vârstă dintre spioni, Mihail Vasenko, alias Juan Lazaro, de 67 de ani, fotograf și... general. În anii 1980, primise în secret titlul de „Erou al URSS” pentru că reușise să facă rost de programul deplasărilor în străinătate al lui Ronald Reagan,

Cea mai tânără, Anna Chapmann, știa și ea toate chițibușurile meseriei: tatăl ei era un înalt ofițer al KGB (lucrase cu un apropiat al lui Putin, Serghei Ivanov, șeful său de cabinet).

Cei zece, aleși pe sprânceană, au urmat cu toții, vreme de câțiva ani, o pregătire completă la cea mai prestigioasă școală de spionaj din Rusia, cea a „ilegalilor” (adică fără acoperire diplomatică).

În acest institut ultraselectiv (unde, spre marea sa disperare, Putin nu a reușit niciodată să fie admis) se învață toate tehnicile pe care un agent fără acoperire diplomatică trebuie să le cunoască și să le utilizeze la perfecție.

Un raport al FBI face o listă a acestor aptitudini: „limbi străine, radio unde scurte, scriere invizibilă, criptologie, măsuri pentru a dejuca urmărirea și steganografie”. Cea din urmă permite, grație unui program sofisticat, „ascunderea de mesaje în fotografii cu aparență normală”. De la domiciliile lor americane, spionii l-au întrebuințat mult pentru a comunica cu Centrul. În calculatoarele lor, FBI a descoperit sute de mesaje secrete inserate astfel în imagini, și apoi postate pe site-uri de internet anodine.

Înainte de a-și trimite „James Bonzii” în Statele Unite, SVR le-a pregătit o „lgenedă”, cum se spune în limnaj de spionaj, adică o indetitate total reconstituită. Mulți au primit pașaport canadian. Puteau pretinde astfel că sunt din provincia Quenbec, ceea ce explica accentul lor ușor englez.

Pentru nume și prenume, aufost alese cu predilecție cele ale unor copii canadieni morți cu mult timp în urmă. Andrei Bezrukov, de pildă, a luat identitatea lui Donald Heathfield, un bebeluș decedat în 1963 la Montreal, la vârsta de 6 luni.

Pavel Kapustin purta numele de Christopher Metsos, un mic canadian mort la vârsta de 5 ani.

Înțelegem astfel de ce FBI și-a numit lunga sa umărire: Operațiunea „Povești cu Fantome”.

La solicitarea Centrului, „fantomele” s-au instalat în periferii anonime ale marilor orașe, New York, Washington, Boston sau Seattle. Singură, Anna Chapmann a fost amplasată în plină lumină, în Manhattan. Acolo, seducătoarea roșcată putea fi cel mai eficientă. Ceilalți, pentru a trece neobservați, au fost trimi, în cupluri, la periferii.

În case cumpărate pe credit, duceau o existență aparent banală. Lydia și Vladimir Guryev, alias Cynthia și Richard Murphy, trăiesc la Monclair, aproape de New York, pe o străduță cu căsuțe cochete, Marquette Road. În fiecare zi, Cynthia ia trenul pentru a merge în Manhattan, unde lucrează pe post de consilier fiscal, pentru un salariu de 135.000 de dolari pe an. Cei doi copii ai lor merg la școala primară. Cu ocazia aniversărilor prietenilor, Lydia / Cynthia pregătește prăjituri gustoase. O dată, își amintește o vecină, a făcut chiar o prăjitură în formă de Statuia Libertății.

Însă în spatele acestei fațade anodine de mamă de 30 de ani se ascunde o profesionistă a informațiilor mereu la pândă. Cynthia se folosește de acoperirea sa de consilier fiscal pentru a se apropia de oamenii bogași și puternici.

În februarie 2009, ea scrie către Centru că patronul i-a încredințat un nou client, un anume Alan Patricof. „Am verificat în baza noastră de date” , i se răspunde de la Moscova. „Este un obiectiv foarte interesant.”

Pe bună dreptate: la 74 de ani, Patricof este unul dintre oamenii de afaceri cei mai influenți din Statele Unite. El este în primul rând un prieten apropiat cu Hillary Clinton, care tocmai fusese numită secretar de stat.

„Încearcă să construiești cu el, încet-încet, o relație care să meargă mai departe de muncă”, o instruiește Centrul. „Poate că va furniza remarci despre politica externă a Statelor Unite, zvonuri despre bucătăria internă de la Casa Albă sau te va invita la seratele de acolo.”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI