Evenimentul Zilei > Politica > Adrian Țuțuianu: „Nu vreau să facem o regulă din audierea unor ofițeri de informații”
Adrian Țuțuianu: „Nu vreau să facem o regulă din audierea unor ofițeri de informații”

Adrian Țuțuianu: „Nu vreau să facem o regulă din audierea unor ofițeri de informații”

Comisia parlamentară de control a SRI i-a audiat, astăzi, pe deputatul PSD Andreea Cosma și pe fostul ofiţer SRI, Daniel Florea, pe tema dosarelor instrumentate de fostul procuror DNA Mircea Negulescu, poreclit "Portocală".

"După cum am anunțat săptămâna trecută, am audiat două persoane, este vorba de doamna deputat Andreea Cosma și de fostul ofițer al Serviciului Român de Informații, Daniel Florea, care a lucrat în cadrul Direcției de Informații județene Prahova. Am primit, cu ocazia audierilor, mai multe documente. Ele vor face obiectul analizei noastre în cadrul Comisiei și vom decide în cursul săptămânii viitoare ce avem de făcut mai departe", a precizat președintele Comisiei de control a SRI, Adrian Țuțuianu. 

Întrebat care sunt pașii următori, dacă se impune solicitarea SRI, Țuțuianu a declarat că "dacă vom ajunge la concluzia că trebuie să solicităm SRI-ului anumite date, informații, rapoarte, vom face acest lucru. Repet, nu am văzut toate documentele, am audiat, ni s-au prezentat documentele, vom vedea în cursul săptămânii acesteia".

Chestionat ce domeniu vizează documentele care au fost aduse, președintele Comisiei de control a SRI a subliniat că "știți foarte bine că pot să comunic legal foarte puțin pe aceste subiecte și audierile sunt făcute în ședință secretă." 

Totodată, el a oferit lămuriri și în privința faptului că nu a fost chemat la audieri șeful SRI Prahova, Sabin Iancu: "nu l-am chemat pentru că mi s-a părut corect mai întâi să vedem care sunt problemele, ce documente ni se prezintă și apoi să apreciem asupra nevoii de a fi prezent un salariat al SRI la audieri. Eu nu vreau să facem o regulă din audierea unor ofițeri de informații, pentru că practic denaturăm întreaga activitate a Comisiei. Vor fi audieri atunci când apare ca absolut necesar."

Întrebat dacă au început controalele la SRI, Țuțuianu a precizat că "da, le vom începe după bilanțul anual al SRI. Din datele pe care le am eu, va fi probabil pe data de 29 martie. După data de 29 martie, în prima săptămână începem deplasările la unitățile centrale."

"Pe tema protocoalelor, ne-am pronunțat de mai multe ori. Am spus la ultima noastră întâlnire că noi apreciem că ar fi util ca aceste protocoale să fie desecretizate și v-am explicat că există o procedură legală. Comisia SRI nu are niciun fel de atribuții în desecretizarea protocoalelor", a punctat Țuțuianu, întrebat dacă mai are informații despre protocoalele încheiate între SRI și alte instituții.

Audierile de astăzi au fost stabilite după ce în 28 februarie 2017, deputatul PSD Andreea Cosma a trimis comisiei de control a SRI o solicitare în care reclamă nereguli referitoare la procurorul DNA, Mircea Negulescu şi instrumentarea unor dosare penale care o vizează pe ea şi familia ei. Ea a cerut comisiei să verifice dacă Negulescu dicta ofiterilor SRI interceptări telefonice pentru fabricarea unor dosare bazate pe probe "modificate".