Judecătoria Sectorului 4 a dezbătut ieri raportul Penitenciarului Jilava, care își dădea acordul pentru eliberarea condiționată a lui Adrian Năstase.

Fostul premier a ajuns la Judecătorie cu un look nou: și-a lăsat barbă. El și-a susținut încă o dată nevinovăția. „Reeducarea, în concepţia DNA, cum că eu voi veni să admit că acuzaţiile lor sunt adevărate, nu va avea loc niciodată, pentru că eu nu voi admite niciodată aşa ceva, nici dacă cer 10 ani de închisoare”, a declarat fostul premier.

Apărarea crede că Năstase a executat câteva zile în plus

Avocații săi au arătat că Năstase a executat fracția de pedeapsă necesară, astfel că potrivit normelor vechiului Cod de procedură penală, acesta poate fi eliberat. Ba chiar, au spus apărătorii, fostul lider PSD ar fi executat câteva zile în plus față de fracția cerută de lege.

Totodată, avocaţii au reamintit activităţie pozitive ale clientului lor, respectiv faptul că a participat la diverse activităţi culturale şi educative din penitenciar, precum şi că a fost chiar lector la unele dintre seminarii. Astfel, prin „activitățile intelectual-culturale” pe care Adrian Năstase le-ar fi avut în detenție, acestuia i-ar fi asigurată „inserția socială după eliberare”, dată fiind și „calitatea personală” a acestuia.

Unul dintre avocați, Viorel Roș, a amintit instanței „lucrurile benefice” pe care le-a făcut Adrian Năstase pentru țară, respectiv aderarea României la NATO și… înființarea DNA.

Reprezentantul DNA, însă, s-a opus eliberării: „Împrejurarea că persoana a îndeplinit fracţia nu-i conferă acesteia un drept”. Instanța a decis că fostul premier poate fi eliberat condiționat. Contestația, pe care DNA a anunțat că o va depuse, se va judeca la Tribunalul București și va fi definitivă.