UPDATE 14.00. La înmormântarea lui Adrian Iovan a venit chiar și familia studentei Aura Ion, fata decedată și ea în "Tragedia din Apuseni" care a fost înmormântată ieri.
Multă lume a venit să-și ia adio de la Adrian Iovan. Printre cei prezenți la înmormântarea pilotului au fost și fratele Aureliei Ion, dar și una dintre surorile sale. La o zi după ce au condus-o pe studentă pe ultimul drum, aceștia au venit să-i aducă un omagiu și regretatului pilot.

Trupul neînsufleţit al lui Adrian Iovan a fost ridicat, miercuri, de la Serviciul de Medicină Legală Alba de către fiica sa din prima căsătorie, Irina, şi, surprinzător, de fosta sa soţie, creatoarea de modă Romaniţa Iovan. Pilotul va fi înmormântat la Cimitirul Bellu Catolic.
Multe lacrimi s-au scurs ieri, atunci când sicriul cu trupul lui Adrian Iovan a fost depus, pentru câteva ore, la Şcoala Superioară de Aviaţie, unde foştii săi colegi au venit să-i prezinte un ultim omagiu fostului pilot. La fel, după o ultimă escală la Aeroportul Henri Coandă, când acesta a ajuns la Biserica Sfântul Ilie – Rahova. Loc unde cei care l-au respectat şi l-au iubit îşi pot lua rămas bun până astăzi la prânz, când va fi condus pe ultimul drum, la locul său de veci din Cimitirul Bellu – Catolic. Aviatori, tehnicieni şi stewardese cu care Adrian Iovan a lucrat de-a lungul vieţii i-au aprins lumânări, înmărmuriţi de durere.
Principalele femei din viaţa sa: prima soţie, Valeria Crişan, ce-a de-a doua, Romaniţa Iovan, fiica sa Irina, precum şi ultima sa iubită, doctoriţa Mihaela Steriu, l-au privegheat ieri după amiază, îndurerate, pe bărbatul care le-a marcat viaţa. Dacă Romaniţa Iovan a schimbat câteva cuvinte cu Mihaela Steriu, prima soţie şi fiica acestuia au preferat să se poziţioneze, de cealaltă parte a coşciugului flancat de zeci de coroane de flori. Creatoarea de modă era îmbrăcată cu un palton negru, elegant, cizme lungi cu tocuri cui şi o pălărie cu boruri largi. Doctoriţa Steriu, la fel de distinsă, purta peste o rochie neagră o blană de aceeaşi culoare. Irina şi mama ei, Valeria Crişan, au ales o ţinută de doliu mai modestă.
Vizibil afectate de tragedie, niciuna dintre ele n-a dorit să facă vreo declaraţie. Toate, cu excepţia ultimei sale partenere, au venit sub protecţia bodyguarzilor.
I-a mângâiat sicriul
Roxana Ciuhulescu, bună prietenă cu regretatul pilot şi actriţa Corina Dănilă şi-au luat şi ele la revedere de la Adrian Iovan. Roxana, plângând, a zăbovit preţ de un sfert de ceas mângâind capacul raclei închise. Oana Roman, fosta sa colegă de la compania Blue Air, a depus şi ea, împreună cu soţul ei, o coroană de flori lângă catafalc. "Prin sacrificiul său este un erou! Şi-a dat viaţa ca să o salveze pe a altora. M-a uimit cinismul unui medic de la SMURD carea a zis că oricum murea chiar dacă îl găseau după 30 de minute… Viaţa lui a fost la manşa unui avion, aşa cum a zis Romaniţa. Şi, cum a zis chiar el, piloţii sunt nişte oameni extraordinari care mor repede!", a declarat Oana, emoţionată, la ieşirea din biserică.
La un moment dat, lângă celelalte coroane a fost aşezată şi una din partea ROMATSA. Coroana a fost adusă de un banal curier, nimeni din conducerea instituţiei nefiind prezent ieri la biserică.
"Pe Stroe să-l găsească moţii cum l-au găsit pe Adrian!"
Mulţi piloţi şi însoţitoare de zbor l-au comemorat ieri pe Adrian Iovan în curtea bisericii Sf. Ilie – Rahova. Livia Dimitriu, stewardesă cu peste 30 de ani de zbor, abia se abţine să nu plângă. Povestea că era un om căruia nu prea aveai ce să-i reproşezi: "Am făcut nenumărate curse cu el şi chiar dacă în ultimii ani nu ne-am mai văzut ştiam ce se întâmplă în viaţa lui. Tăierea pensiei l-a afectat…".
Ioan Cercel, de 55 de ani, pilot instructor, a vrut să pună un tricolor peste sicriu, dar a fost oprit de bodyguarzi. Supărat, spune că Iovan a fost unul dintre puţinii oameni despre care, la înmormântare, nu poţi să spui nimic urât.
Toma Gheorghe, pilot de elicopter, a fost coleg cu Adrian Iovan la Aviaţia Utilitară din Clinceni, în 1985. Ulterior, drumurile lor nu s-au mai intersectat, dar aviatorul a venit să-l omagieze pe fostul său coleg: "El a plecat la TAROM şi eu am rămas pe elicopterul K26… dar ne-am respectat toată viaţa!". Stewardesa Anne Ştefan are 33 de ani şi luni urmează să nască o fetiţă. Cu lacrimi în ochi, îşi aduce aminte: "Am zburat cu el prin toată Europa… Am amintiri plăcute".

Anne Ștefan, însoțitoare de zbor
La un moment dat, vestea că Radu Stroe a demisionat din funcţia de ministru de Interne a făcut rumoare. Anca Mitran, însoţitoare de zbor pensionară şi Mache Codreanu, pilot ajuns la 79 de ani, nu se abţin să exclame: "Bine a făcut că şi-a dat demisia. Să se ducă în Apuseni şi să-l găsească moţii aşa cum l-au găsit pe Adrian!".

Mache Codreanu, pilot pensionar și Anca Mitran, fostă stewardesă
Primii martori audiaţi
Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, ieri, că ia în calcul varianta ca procurorii să se autosesizeze şi să deschidă o anchetă separată privind modul în care instituţiile abilitate ale statului au condus operaţiunile de găsire a epavei şi cele de salvare. "Am văzut articolele din presă. Luam în calcul şi o astfel de ipoteză. Când luăm o hotărâre, opinia publică va fi înştiinţată", a mai precizat Niţu.
Deocamdată, procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj desfăşoară cercetări privind împrejurările şi cauzele accidentului aviatic din Munţii Apuseni. Ei au identificat deja unele persoane care le pot oferi date în legătură cu evenimentul şi au audiat o parte dintre ele, printre care şi medical Radu Zamfir. Parchetul a mai informat că epava aeronavei, extrasă de la locul accidentului şi depozitată sub pază în comuna Horea, urmează a fi transportată la Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile Bucureşti, pentru a fi examinată. Procurorii au dispus şi efectuarea de expertize medico-legale.