Evenimentul Zilei > Social > ADRIAN GHENIE A PRIMIT PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE
ADRIAN GHENIE A PRIMIT PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE

ADRIAN GHENIE A PRIMIT PREMIUL ACADEMIEI ROMÂNE

Astăzi, 14 septembrie 2017, în cadrul ședinței Secției pentru Arte, Arhitectură și Audiovizual s-au votat premiile Academiei Române pentru anul 2015.

Pentru premiul "Ion Andreescu", la propunerea domnului Eugen Mihăescu, Membru de onoare al Academiei Române, a fost votat Adrian Ghenie pentru expoziția "Darwin's Room" cu care artistul a reprezentat România la Bienala de Artă de la Veneția în 2015. Pentru a-și susține propunerea, Eugen Mihăescu a adresat colegilor săi următoarea scrisoare:

"Dragi colegi,

Așa cum, la sfârșitul secolului al XIX-lea, Nicolae Grigorescu, Membru de onoare al Academiei Române, spunea despre Ion Andreescu: "El este cel mai mare dintre noi", la fel spun și eu astăzi despre Adrian Ghenie — care se află la mijocul vieții creative și a împlinit acum o lună 40 de ani — că este cel mai mare pictor pe care îl are România la ora actuală. Privind retrospectiv anul 2015, pentru că despre el este vorba atunci când vom decerna anul acesta premiul "Ion Andreescu", niciun alt artist nu se ridică la înălțimea stratosferică a acestui tânăr pictor băimărean. Un demn urmaș al școlii de pictură românească pe care trebuie să-l onorăm acum, când e în plină creativitate, și nu când o fi un moș pe care l-au revendicat și premiat alții.

A sosit momentul să premiem tinerii merituoși, nu "amicii de gașcă"! Să nu transformăm un premiu, care ar trebui să fie prestigios, într-un fel de "cutie a milei"!