Administrația Biden, mesaj pentru Republica Moldova. Anthony Blinken anunță sprijin pentru Basarabia

Administrația Biden, mesaj pentru Republica Moldova. Anthony Blinken anunță sprijin pentru Basarabia sursa: facebook

Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, s-a întâlnit, astăzi, în Republica Moldova, cu președintele Maia Sandu. Cei doi oficiali au ținut, la finalul întrevederii de la Chișinău, o conferință de presă comună. Reprezentantul administrației Biden a vorbit despre sprijinul pe care SUA îl acordă Basarabiei. Căreia vrea să-i asigure suveranitate și integritatea.

Mai mult, americanii vor acorda sprijin financiar țării vecine. „Atacurile rusești au exacerbat și provocările țării dvs. Au crescut prețurile energiei, care afectează întreprinderile consumatorii. Statele Unite, împreună cu Moldova, doresc să sporească întrebuințarea resurselor regenerabile pentru a ne îndepărta de la dependența de resurse energetice rusești. (…)

Anthony Blinken, mesaj de susținere pentru Republica Moldova. Administrația Biden, alături de Basarabia

Astăzi voi vizita o substație energetică și mă bucur să anunț o investiție de 85 de milioane de dolari, o parte din acest fond de 300 de milioane de dolari derulați de USAID pentru structura gen stocarea bateriilor, liniile de transmisie de înaltă tensiune vor fi finanțate din aceste fonduri. Acestea vă vor ajuta să vă întăriți rețeaua electrică”, a afirmat oficialul american.

„Astăzi vrem să vă ajutăm să curățați sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentare pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida reziliența Republicii Moldova de a rezista interferențelor rusești, de a organiza alegeri libere, corecte, de a crea parcursul spre UE și de a continua de a crea mai multe oportunități în domeniul economic”, a mai precizat Blinken.

Ne puteți urmări și pe Google News

Începând cu anul 1992, Statele Unite ale Americii au sprijinit Republica Moldova cu finanțare care depășește suma de 2,5 miliarde de dolari. După ce Rusia a început războiul din Ucraina, Statele Unite ale Americii au oferit Moldovei asistență financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depășirii crizei energetice și consolidării securității energetice, conform newsmaker.md.