Maia Sandu își sărbătorește ziua de naștere. Drumul spre un al doilea mandat

Maia Sandu își sărbătorește ziua de naștere. Drumul spre un al doilea mandat Sursa foto: Arhiva EVZ

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. Șefa statului împlinește 52 de ani. Maia Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020, după victoria din turul doi al alegerilor prezidențiale. Anterior, șefa statului a deținut fotoliul de premier al Republicii Moldova și funcția de ministru al Educației.

Maia Sandu s-a născut la 24 mai 1972, în satul Risipeni, raionul Fălești. Maia Sandu a studiat la școala din satul Risipeni. În 1994, a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea de Management. Din 1995 până în 1998, a studiat la Academia de Administrație Publică din Chișinău, obținând titlul de Master în relații internaționale.

În perioada iulie 1994 – martie 1998, Maia Sandu a activat în calitate de consultant, şef adjunct de direcţie, la Ministerul Economiei.

În perioada martie 1998 – august 2005, a lucrat în calitate de economist la Oficiul Băncii Mondiale de la Chișinău.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din august 2005 până în iulie 2006, a fost director al Direcţiei generale politici macroeconomice şi programe de dezvoltare la Ministerul Economiei și Comerțului.

Între 2006 și 2009 a fost consultant în diferite proiecte în domeniul bunei guvernări și reformei administrației publice.

Ministru al Educației

În 2010, Maia Sandu a obținut titlul de Master în politici publice, după finalizarea studiilor la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard SUA. Ulterior, în perioada iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington.

Maia Sandu

Sursă: Vladyslav Musiienko | Dreamstime.com

În iulie 2012, Maia Sandu a devenit ministru al Educației în Guvernul Republicii Moldova, funcție deținută până în iulie 2015.

În mai 2016, Maia Sandu a înființat și a fost desemnată președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, funcție pe care a deținut-o până în decembrie 2020 și la care a renunțat după câștigarea alegerilor prezidențiale.

Din februarie 2019 până în iunie 2019, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

În iunie 2019, Maia Sandu a fost desemnată în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, funcție deținută până în noiembrie 2019. Maia Sandu vorbește limba română (maternă), limba engleză și limba rusă.

Maia Sandu, favorită pentru un al doilea mandat

Pe 24 decembrie 2023, după ce Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, Maia Sandu a anunţat că va candida pentru un nou mandat.

"Dragi cetăţeni, cu câţiva ani în urmă, am pornit, împreună, pe un drum al transformării Moldovei într-o ţară mai bună. După trei ani de mandat, am reuşit să menţinem pacea acasă, să întărim independenţa ţării, să avem o guvernare alături de oameni şi să deschidem negocierile pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Viitorul nostru este în familia europeană şi este necesar să spunem clar - toată ţara - ce drum alegem pentru Moldova. Am obţinut sprijinul statelor membre pentru acest parcurs şi am nevoie de sprijinul vostru, dragi moldoveni, pentru a reuşi. Mai avem paşi importanţi de făcut şi mă angajez să continui, dacă îmi veţi oferi încrederea, pentru un nou mandat în 2024”, a spus Maia Sandu.

Conform unui sondaj de opinie realizate în Republica Moldova, de compania IMAS, Maia Sandu, președintele în funcție, ar câștiga alegerile, dară scrutinul ar avea loc în această duminică. Procentul cu care este creditată Sandu ajunge la 35,2%.