Recensământul din Republica Moldova. Informații false, răspândite de ruși

Recensământul din Republica Moldova. Informații false, răspândite de ruși Mulțime. Sursa foto: Arhiva EVZ

Biroul Național de Statistică (BNS) din Republica Moldova a dezmințit informațiile răspândite de o publicația rusească, Komsomoliskaia pravda, care a scris că recenzorii ar fi primit indicații de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate, drept case de vacanță.

Reprezentanții BNS au transmis că informațile sunt false și au drept scop de a dezinforma populația, de a afecta imaginea publică a BNS în societate și, ca efect, de a perturba buna desfășurare a Recensământului populației și locuințelor. În plus, nu a fost solicitată poziția BNS în calitate de autoritate publică centrală responsabilă de organizarea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor.

„Afirmăm cu fermitate că, personalul temporar de recensământ a fost și este instruit de a reflecta în informația colectată în teren situația reală, în corespundere cu manualele și ghidurile de recensământ, elaborate de BNS conform normelor internaționale.

Activitatea recenzorilor este monitorizată în teren de către supervizori, care supraveghează corectitudinea realizării lucrărilor de către recenzori. Astfel, recenzorii nu au putut primi și efectiv nu au primit nicio indicație care ar contravine manualelor și ghidurilor de recensământ, inclusiv cele afirmate în mod fals în articolul prenotat - de a înlocui sau a indica intenționat casele neocupate drept case de vacanță (locuințe sezoniere)”, a precizat BNS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova

BNS a reiterat că în, cadrul Recensământului 2024, recenzorii au misiunea să viziteze fiecare locuință în parte și să indice tipul efectiv de ocupare al acestora conform stării actuale.

Recensământul populației și locuințelor

Sursa foto: BNS

În cazul locuințelor neocupate, personalul de recensământ va face cercetări la fața locului și va verifica din surse disponibile (pe baza discuțiilor cu vecinii, cu reprezentanții autorităților publice locale) pentru a afla și a indica corect statutul locuințelor neocupate.

Locuința sezonieră

Astfel, locuința sezonieră se va considera orice locuință care este locuită temporar (continuu cel puțin o lună, sezonier, pe parcursul unui anotimp), în care pe parcursul celor trei luni de recenzare (8 aprilie - 7 iulie 2024) se va găsi cel puțin o persoană.

Locuința de vacanță

Locuința vacanță se va considera orice locuință care nu e locuită permanent de nimeni pe o perioadă continuă mai lungă de o lună (locuințe pustii, abandonate, pentru vânzare, pentru închiriere, locuințe noi etc.).

BNS a mai transmis că sunt false declarațiile care se referă la prezentarea informațiilor către alte autorități. „Acestea nu au substrat factologic credibil și demonstrat, urmărind un scop manipulatoriu, deoarece datele individuale colectate în cadrul recensământului nu au fost și nu pot fi puse la dispoziție nici unei altei autorități sau instituții publice sau private, inclusiv Comisiei Electorale Centrale. De asemenea, afirmațiile nu prezintă nici o probă care stabilesc cert că există eventuale suspiciuni din partea majorității populației referitor la desfășurarea recensământului.”, a precizat BNS.