Maia Sandu, mare favorită în turul 1 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Sondaj

Maia Sandu, mare favorită în turul 1 al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Sondaj Sursa foto: Maia Sandu/Facebook

Conform unui sondaj de opinie realizate în Republica Moldova, de compania IMAS, Maia Sandu, președintele în funcție, ar câștiga alegerile, dară scrutinul ar avea loc în această duminică. Procentul cu care este creditată Sandu ajunge la 35,2%.

În topul opțiunilor, liderul de la Chișinău este urmat de Igor Dodon cu 16,2% și Ion Ceban cu 5,9 %. Datele se apropie de cele din alte sondaje recente, numai că IMAS este prima companie sociologică care estimează că Maia Sandu ar putea să nu obțină un nou mandat, dacă se va duela în turul 2 cu Igor Dodon.

Maia Sandu, lider în sondajul IMAS

Datele sunt puse la îndoială de unii analiști politici, dar alții le interpretează ca pe un semnal pentru actuala președintă și echipa sa.

„Analizele și comentariile politice arată că Igor Dodon ar fi cel mai comod candidat pentru un eventual tur doi pentru actualul președinte Maia Sandu și că dimpotrivă, Ion Ceban, dacă ar candida, ar fi cel mai dificil (...). Deci, acest sondaj indică mai multe semne de întrebare, așteptăm și alte sondaje să vedem dacă va reflecta același lucru”, a afirmat analistul politic Ion Tăbârță.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum arată sondajul IMAS, dacă ar ajunge în turul doi, Maia Sandu ar putea obține 41,3 la sută, în timp ce Igor Dodon - 43,5 la sută. În cazul unei bătălii electorale în turul doi dintre Maia Sandu și Ion Ceban, actuala președintă ar putea obține un nou mandat, acumulând 40,8 % față de 36,8% în favoarea lui Ion Ceban. Datele contrazic un alt sondaj realizat în aprilie CBS Axa, la comanda Whatchdog, potrivit căruia, Maia Sandu ar câștiga indiferent cu cine ar ajunge în turul doi.

Ce cred analiștii politici din Basarabia

Analistul politic Anatol Țăranu este de părere că sondajele reflectă situația la zi, iar dacă tendința sugerată de cel realizat de IMAS este veridică, atunci reprezintă o problemă nu doar pentru actuala președintă, ci pentru toate forțele pro-europene.

„Să sperăm că sondajul a fost realizat cu respectarea tuturor rigorilor și dacă el reflecta situația la zi, asta înseamnă că echipa Maiei Sandu au de rezolvat o problemă și anume problema turului doi, iar acest rezultat a IMAS-ului poate să insufle și o încredere că echipei Maiei Sandu nu ia- reușit să creeze un front larg al forțelor proeuropene care să susțină pe Maia Sandu în aceste prezidențiale. (...) Or, dacă vine la guvernare în Republica Moldova un președinte pro-rus cum este Igor Dodon, asta ar însemna că toate eforturile din ultimii ani ai partidei europene ar putea să se ducă pe apa sâmbetei”.

În ceea ce privește alegerile parlamentare, Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 33,7 la sută din voturi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 22,3, iar partidul Renaștere-11,06, conform moldova1.md.