Adevărul din spatele consumului moderat de alcool. Ce probleme de sănătate pot să apară

Adevărul din spatele consumului moderat de alcool. Ce probleme de sănătate pot să apară Ce se întâmplă cu organismul tău fără alcool. Sursa: Arhiva EVZ

Nu este un secret că excesul de alcool vine la pachet cu o serie de probleme de sănătate. Specialiștii au demonstrat că și un consum moderat de alcool îți poate afecta organismul. Riști să te confrunți cu evenimente cardiovasculare.

Majoritatea persoanelor aleg băuturile alcoolice la o întălnire, la o petrecere sau într-o vacanță, dar acest lucru este foarte toxic pentru sănătatea ta. Un nou studiu efectuat pe baza unui set vast de date din Regatul Unit a demonstrat că până şi consumul moderat de alcool vine la pachet cu probleme cardiovasculare, relatează luni Science Alert.

''Aşa-numita curbă în formă de 'J' a relaţiei dintre boli cardiovasculare şi consumul de alcool, ce sugerează anumite beneficii pentru sănătate în urma consumului redus până la moderat de alcool este cel mai mare mit aflat în circulaţie de când ni s-a spus că fumatul ne face bine'', a declarat specialistul în afecţiuni cardiovasculare Rudolph Schutte de la Anglia Ruskin University (ARU) din Marea Britanie.

Specialiștii au analizat date cuprinse într-o vastă bază de informaţii biologice din Marea Britanie, numită UK Biobank, asociate unui număr de 333.259 de consumatori de alcool şi 21.710 de persoane care nu au băut niciodată alcool. Aceștia au încercat să explice fiecare eveniment cardiovascular. Nu au fost luați în considerare oamenii care s-au lăsat de băuturile alcoolice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicația specialiștilor

Oamenii care nu puseseră gura pe alcool niciodată aveau un indice de masă corporală (IMC) mai ridicat, o tensiune arterială mai mare şi erau mai sedentari.

sursa: arhivă EVZ

''Folosirea acestei strategii analitice permite autorilor să raporteze protecţia cardiovasculară generală conferită de alcool'', a notat echipa în acest studiu.

''În cohorta noastră, cei care nu au băut niciodată au fost mai în vârstă, mai puţin activi fizic, au avut un indice de masă corporală mai mare şi au fost mai puţin înstăriţi din punct de vedere socioeconomic. Chiar şi după ajustarea realizată luând în calcul aceşti factori de risc cardiovascular, cei care nu au băut niciodată alcool au prezentat un risc cu 31%, 51%, respectiv 46% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular, boală cardiacă ischemică, respectiv o afecţiune cerebrovasculară'', au adăugat cercetătorii.

Specialiștii au reușit să demonstreze că nu doar excesul de alcool îți poate afecta viața, ci și câteva pahare băute ocazional. Studiul a arătat că și persoanele care consumă vin sau bere cu moderație au un risc ridicat de a se confrunta cu diverse probleme de sănătate.

''În cazul consumatorilor de bere, cidru şi spirtoase, chiar şi cei care beau sub 14 unităţi pe săptămână au prezentat un risc ridicat de a ajunge la spital în urma unui eveniment cardiovascular ce implică inima sau vasele de sânge'', a declarat Schutte.

''Deşi auzim multe despre băutorii de vin care au un risc mai redus de boală coronariană, datele noastre arată că riscul lor de a prezenta alte evenimente cardiovasculare nu este redus'', a adăugat el.