Beneficii unice pentru sănătate. Leguma miraculoasă care combate mai multe boli

Beneficii unice pentru sănătate. Leguma miraculoasă care combate mai multe boli

Varza roșie, leguma miraculoasă cu gust aromat, are uluitoare beneficii pentru sănătate, consumată fie crudă, murată sau sub formă de suc.

Mai ales în România, are un gust și o textură minunate. Foile sunt mai subțiri, iar ea este zemoasă.

Pigmenții naturali mov sunt un indicator al conținutului abundent de antioxidanți, arma noastră împotriva radicalilor liberi. De asemenea combat virozele și gripa, deci varza roșie reprezintă o armă redutabilă de sezon.

Tot pigmenții sunt responsabili de efectul antitumoral al acestui aliment. Sucul de varză roșie poate scădea tensiunea arterială, datorită conținutului său de acid folic, iar consumul ei sub formă murată o atestă drept aliment medicament pentru intestinele noastre, locul de unde multe boli debutează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acidul folic sau vitamina B9 scade riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, arata un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA).  Potrivit prof. dr. Michael Hirt, coordonatorul proiectului, acidul folic are capacitatea de a scadea nivelul homocisteinei, un aminoacid produs de ficat. Un nivel ridicat al acestui aminoacid afecteaza vasele sangvine si creste riscul de boli coronariene si atac de cord cu 60% la barbati si cu 80% la femei.

Eficienta acidului folic in prevenirea afectiunilor cardiovasculare creste daca este asociat cu vitaminele B6 si B12. Acidul folic se asimileaza cel mai bine din alimente: ficat, lapte, branzeturi, spanac, varza alba, varza rosie, salata verde, broccoli, citrice, alune. Pentru a ne asigura necesarul zilnic de acid folic putem sa mancam trei sau chiar mai multe portii de salata din legume verzi. In cazul suplimentelor vitaminice insa, nu trebuie sa depasim doza de 1.000 de micrograme.

Consumul de varză roșie sub formă de salată este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular și pentru sistemul nervos. Bogată în vitamine și în minerale, conținând substanțe cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifică procesele de regenerare din organism, varza roșie are efect adaptogen și anti-oboseală.

Antocianii, adică pigmenții roșii din această varietate de varză, fac adevărate miracole în prevenirea și în combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central. Încă nu se știu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varză roșie de a restabili funcțiile cerebrale alterate de Alzheimer, însă efectul de prevenire și de încetinire sau chiar de blocare a evoluției bolii cu ajutorul verzei roșii este cert.

Alergia poate fi prevenită de o cură cu salată de varză roșie crudă sau murată, pe timpul iernii. Bogăția de vitamina C și de antioxidanți din această legumă ajută la reglarea reacției sistemului imunitar, la interacțiunea cu factorii externi, scrie Antena3.

Prin efectul antiinfecțios și antiinflamator, ajută la o vindecare mai rapidă și estetică a arsurilor, previne formarea cicatricelor cheloide. Studiile arată că prin mecanisme încă prea puțin cunoscute (se presupune că varza conține substanțe stimulatoare ale creșterii anumitor țesuturi), procesul de vindecare a rănilor este mult accelerat, scade riscul de infecție, semnele care rămân după vindecare sunt mult mai puțin vizibile.

Varza roșie, prin conținutul său de vitamina C și alți antioxidanți, împiedică oxidarea colesterolului pe artere și formarea plăcilor de aterom. De asemenea, legumele colorate sunt în general un indicator al conținutului abundent de antioxidanți, arma noastră împotriva radicalilor liberi.