Evenimentul Zilei > Social > Adevărul despre vârsta de pensionare! Ludovic Orban: Este Fake News
Adevărul despre vârsta de pensionare! Ludovic Orban: Este Fake News

Adevărul despre vârsta de pensionare! Ludovic Orban: Este Fake News

Premierul Ludovic Orban a calificat ca fake news zvonurile despre mărirea vârstei de pensionare, spunând că sunt doar intrigi politice.

Premierul consideră că există domenii în care oamenii ar putea fi lăsați să lucreze și după vârsta de pensionare, dar admite că astfel de excepții ar provoca haos legislativ și discriminări. De asemenea, el a atras atenția că a permite cumularea pensiei cu salariul ar fi o decizie greșită.

„În momentul în care faci excepții, deschizi poarta la solicitări pentru excepții care să fie făcute pentru orice categorie. Ne gândim. Creezi o excepție, deschizi Cutia Pandorei pentru că se vor găsi întotdeauna suficienți oameni care să argumenteze necesitatea cumulului”, a spus Orban.

„Să suspende plata pensiei”

„Din punctul meu de vedere, sigur sunt domenii de activitate unde ar trebui lăsați angajații să se decidă ei dacă se pensionează. Să se mărească vârsta de pensionare de la 65 la 70 de ani, în medicină, în educație.

Dacă vrea să lucreze în sistemul public, să suspende plata pensiei.

Noi am anunțat că intenționăm să nu mai permitem ca o persoană care s-a pensionat să cumuleze pensia cu salariul sau idemnizația în sistemul public”, a mai spus prim-ministrul.

La ce vârstă ne vom pensiona?

Când a fost întrebat dacă există, la Ministerul Muncii, un proiect privind creşterea vârstei de pensionare, Orban a declarat că acest zvon este un „fake news marca unei anumite părţi”.

„Nu am spus asta. Am spus următorul lucru: în anumite domenii cum sunt Educaţie, Cultură, Sănătate sunt persoane care pot să lucreze şi după vârsta de 65 de ani în măsura în care îşi păstrează capacitatea de a lucra până la o vârstă, să zicem până la 70 de ani. Ceea ce am spus eu este că trebuie să li se permită să decidă ei dacă lucrează până la vârsta respectivă”, a explicat premierul Orban.

„Vârsta de pensionare rămâne 65 de ani, dar decizia dacă ei continuă trebuie să le aparţină lor cum este cazul Educaţiei să se reia din an în an dacă vrea directorul şcolii pe ochi frumoşi să-l mai lase un an să vină să predea. Trebuie să fie decizia cadrului didactic dacă vrea să continue după 65 de ani şi pe ce perioadă, dacă vrea să se pensioneze la 69 să se pensioneze la 69”, a mai spus Orban.

Nu există încă (un astfel de proiect – n.r.). Eu am dat un răspuns la întrebarea legată de faptul că pot să rămână în educaţie în anumite şcoli catedre neacoperite pentru că aceste ore sunt ţinute de profesori pensionari şi nu am o posibilă soluţie”, a mai spus Ludovic Orban.