Evenimentul Zilei > Social > Adevărul despre prețul curentului electric. Ce s-a întâmplat până acum
Adevărul despre prețul curentului electric. Ce s-a întâmplat până acum

Adevărul despre prețul curentului electric. Ce s-a întâmplat până acum

Adevărul despre prețul curentului electric: statul lua curent cu japca de la Hidroelectrica, spune șeful Consiliului Concurenței.

Adevărul despre prețul curentului electric. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spune că preţul energiei electrice plătite până acum de populaţie a fost prea mic. De la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea, furnizorii trebuie să cumpere la preţuri mai mari electricitatea pentru consumatorii casnici.

Chirițoiu comparat situaţia cu cea de pe piaţa gazelor anterioară liberalizării. Acolo, preţul reglementat era mai mare decât cel concurenţial. Acest fapt a permis dublarea, anul trecut, a numărului de consumatori care activează în piaţa liberă.

Adevărul despre prețul curentului electric: Statul lua cu japca de la Hidroelectrica

„În schimb, la electricitate, statul lua curent cu japca de la Hidroelectrica şi spunea: nu-ţi dau preţul cu care ai putea să vinzi pe bursă, ci mă uit eu la costurile tale, îţi dau 5% peste costuri şi cu asta, basta.

Deci mai ieftin de atât nu se putea. Statul dădea apoi furnizorilor această electricitate mură-n gură ieftină, de la Hidroelectrica, iar acum aceştia trebuie să o ia din piaţă şi n-o vor mai lua la un preţ atât de mic”, a spus Chiriţoiu.

El consideră însă că nu este corect ca furnizorii să-şi treacă automat consumatorii la cel mai mare preţ al lor. Acesta este cel de serviciu universal.

Nu se mută milioane de oameni, instant, de la 1 ianuarie

„Toată lumea ştie că nu se mută milioane de oameni, instant, de la 1 ianuarie. Toţi ştim că puţini se vor muta, va dura până se mută multă lume. Mulţi vor rămâne acolo unde sunt.

Înţeleg că nu le poţi da curent atât de ieftin ca atunci când statul punea Hidroelectrica să ţi-l vândă la un preţ mic, dar nu-i trece pe consumatorii tăi la cel mai scump tarif, cel de serviciu universal, care este gândit pentru situaţii excepţionale, când furnizorul meu dă faliment şi eu rămân în aer”, a mai spus Chirițoiu.

Reducerea să nu fie condiționată

„Vedem ce se întâmplă. Şi eu aştept cu interes, când facem o evaluare probabil prin februarie, sunt foarte curios să văd ce s-a întâmplat. Ei au spus că vor da o reducere de la tariful universal până la cea mai mică ofertă a lor.

Această reducere trebuie să fie necondiţionată, nu să spuneţi: „o dăm dacă rămâneţi clientul nostru”. Omul trebuie să fie liber să facă ce vrea, dacă nu e mulţumit de tine şi a găsit altă ofertă, să plece. Nu trebuie să fie un instrument de iobagizare a clientului”, a continuat Chiriţoiu.

ANRE nu are o bază legală să oblige furnizorii să ofere clienţilor cele mai mici preţuri, spune șeful Consiliului Concurenței. Dar furnizorii s-au angajat benevol la asta. Dacă se va dovedi că nu se ţin de cuvânt, Ministerul Energiei este pregătit să dea o ordonanţă pentru a putea crea acea bază legală de care are nevoie ANRE, amenință Chirițoiu.

„Nici eu dacă aş fi o companie… Bun, mă obligă statul, nu trebuie să încalc legea, dar nici nu am prea mult entuziasm să le explic clienţilor mei ce bine e la competitori. Aşa că trebuie să dublăm campania făcută de furnizori cu una făcută de stat”, a încheiat oficialul.