Evenimentul Zilei > EVZ Special > Adevărul despre „metafizica şi clitorisul” lui Gelu Voican-Voican Voiculescu
Adevărul despre „metafizica şi clitorisul” lui Gelu Voican-Voican Voiculescu

Adevărul despre „metafizica şi clitorisul” lui Gelu Voican-Voican Voiculescu

La începutul anilor ’90, Gelu Voican-Voiculescu, eminenţa cenuşie a regimului Iliescu, a dat un interviu care a intrat în istorie printr-o afirmaţie fabuloasă. “Eu mă situez între metafizică şi clitoris!”. Adevărata sa replică a fost, însă, cu totul alta.

Acum 26 de ani, internetul nu exista, aşa că oricine vrea să găsească o anume referinţă din presă trebuie, neapărat, să se deplaseze la biblioteca Academiei, unde poate studia ziarele acelei epoci. Ce sa întâmplat, de fapt? Gelu Voican-Voiculescu, cunoscut şi drept “călăul” soţilor Ceauşescu a acordat un interviu. Reporteriţa, căci despre o femeie este vorba, insuficient instruită intelectual n-a înţeles ce a vrus să spună, subtil, controversatul personaj. Aşa că a consemnat că Gelu Voican Voiculescu se situează "între metafizică şi clitoris". Amuzant, dar fals! Adevărul este altul.


Fraza pronunţată de Gelu Voican Voiculescu a fost, în realitate, următoarea: “Eu mă situez între metafizică şi catharsis!”. A vrut să pară sofisticat şi a ieşit cam şifonat.

Ce este Metafizica?

În filozofia premarxistă, metafizica – termen folosit în premieră de filozoful şi matematicianul grec Aristotel – era definită ca acea parte a filozofiei care tratează speculativ principiile fundamentale ale ontologiei. Dar mai există şi altă conotaţie a termenului, explicată destul de încâlcit în DEX, şi anume o metodă antidialectică de cunoaştere a realităţii care consideră fenomenele izolate unele de altele şi imuabile, concepând dezvoltarea ca un simplu proces de creştere şi subapreciază contradicţiile interne ale fenomenelor, nerecunoscând rolul de motor primordial al dezvoltării.

Ce înseamnă Catharsis?

În ceea ce priveşte termenul Catharsis, acesta este un concept estetic, tot al lui Aristotel, pentru a defini efectul „purificator” al artei, în special al tragediei, rolul acesteia fiind acela de a-l elibera pe om de pasiuni josnice, prin trăirea unui sentiment de maximă tensiune. Iar din punct de vedere psihanalitic este un efect terapeutic prin descărcarea unei trăiri refulate.

Acum este limpede pentru toată lumea ce a vrut să spună Gelu Voican-Voiculescu. Dar istoria, ingrată, dar cu umor, de data aceasta, îl va poziţiona pe misteriosul personaj în dreptul măruntului clitoris.