Aderarea Suediei la NATO. Decizia oficialilor din Turcia

Aderarea Suediei la NATO. Decizia oficialilor din Turcia Erdogan. Sursa foto: Alexander Demianchuk, TASS

Oficialii din Turcia au anunțat că susțin aderarea Suediei la NATO cu anumite condiții. Până acum, țara lui Erdogan s-a implicat în blocarea intrării Suediei în NATO.

Aderarea Suediei la NATO. Noul președinte al Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, Ben Cardin, a declarat a discutat cu Turcia despre aderarea Suediei la NATO. El a vorbit și despre un acord cu Turcia, de 20 de miliarde de dolari, pentru un avion de luptă Lockheed Martin F-16.

„Trebuie să vorbesc cu administrația despre multe dintre aceste probleme, pentru că nu este vorba doar despre o singură problemă și trebuie să înțeleg asta”, a declarat senatorul democrat reporterilor la o zi după ce a preluat funcția de lider al partidului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din discuțiile cu oficialii turci, el a dedus că aderarea Suediei la NATO se va face în octombrie.

„Ei susțin că se va face în prima jumătate a lunii viitoare. Dacă este adevărat, atunci cel puțin avem o soluție la problema NATO, dar există și alte probleme, în afară de apartenența la NATO, care ar trebui să facă parte din discuțiile noastre, în timp ce noi mergem pe linia deja stabilită”, a adăugat el.

Aderarea Suediei la NATO. Decizia oficialilor din Turcia

Suedia. Sursa foto: Dreamstime

Aderarea Suediei la NATO se lasă așteptată

Ankara a amânat ratificarea aderării Suediei la NATO de luni de zile. Oficialii turci au spus că Stockholmul că face prea puțin împotriva persoanelor pe care turciii le consideră a face parte din rândul teroriștilor. Este vorba de mebrii kurzi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). În iulie, Erdogan a anunțat că va trimite documentul de ratificare parlamentului atunci când acesta se redeschide în octombrie.

Suedia și Finlanda au solicitat aderarea la NATO anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Aderarea Finlandei a fost confirmată în aprilie. Și Suedia a luptat pentru aderare, dar Turcia și Ungaria s-au opus. Turcia a spus că Ankara și Budapesta lucrează în strânsă coordonare pe această problemă. Președintele turc a declarat recent că parlamentul turc își va îndeplini promisiunea de a ratifica aderarea Suediei. El a cerut avioane de luptă F-16 pentru a accepta această aderare, potrivit Adevărul.