Evenimentul Zilei > Politica > Ada Hausvater: ”Au trecut 25 de ani de evoluție”
Ada Hausvater: ”Au trecut 25 de ani de evoluție”

Ada Hausvater: ”Au trecut 25 de ani de evoluție”

Sunt 25 de ani de când balconul Teatrului Național din Timișoara a intrat în istorie, în 17 decembrie 1989. La 25 de ani de când Timișoara a spus pentru prima dată, cu voce tare, că România trebuie să se transforme fundamental, actorii Naționalului pun pe scenă un spectacol care vorbește despre evoluție.

Actorii Claudia Ieremia și Ion Rizea, două dintre cele mai importante prezențe din istoria contemporană a Naționalului, precum și corul și orchestra Operei Naționale spun propria poveste despre cum arată acest drum, văzut din perspectiva Momentului zero. Spectacolul ”Liberi, de-acum”, un concept de Ada Lupu și Lucian Matei, face o cronică emoțională a ceea ce s-a întâmplat cu noi în 25 de ani de la marea eliberare de comunism. Este un memento necesar care aduce mărturia distanței pe care (încă) o mai avem de parcurs în devenirea noastră ca societate.
”Au trecut 25 de ani de evoluție, de racordare la modele de societăți europene funcționale, 25 de ani de întrebări, de schimbări, de căutări, de entuziasm, dar și 25 de ani de încercări, de eșecuri, de deziluzii și de lucruri spuse și făcute pe jumătate, de lipsă de coeziune și de tare
sociale greu de depășit. Poate că, întorcându-ne din nou, în amintire și în acest simplu gest de respect,  la adevărul, la sinceritatea, la suferința acelui Decembrie 1989, vom găsi în noi înșine forța de a deveni cu adevărat responsabili, forța de a schimba ceva în noi și în jurul nostru”, spune Ada Hausvater, managerul Teatrului Național Timișoara.
Spectacolul va fi prezentat miercuri, 17 decembrie, de la pra 19,00, în Sala Mare a Naționalului.