Evenimentul Zilei > EVZ Special > Acuzațiile lui Trump sunt „tâmpite”. Un extras al unei lucrări face lumină în scandalul Trump-Biden. Ce s-a întâmplat la alegeri
Acuzațiile lui Trump sunt „tâmpite”. Un extras al unei lucrări face lumină în scandalul Trump-Biden. Ce s-a întâmplat la alegeri

Acuzațiile lui Trump sunt „tâmpite”. Un extras al unei lucrări face lumină în scandalul Trump-Biden. Ce s-a întâmplat la alegeri

Un extras al unei cărți redactate de jurnalistul Jonathan Karl, care urmează a fi publicată, îl surprinde pe fostul procuror general al SUA, Bill Barr, actual secretar al Departamentului de Justiție, dezvăluind situația din spatele alegerilor prezidențiale de anul trecut.

Fostul procuror general al SUA, Bill Barr, a făcut dezvăluiri cu privire la alegerile prezidențiale pe care Donald Trump susține că le-a câștigat. Fostul președinte spune și în prezent, în spațiul public, că alegerile au fost fraudate și că, de fapt, el trebuia să câștige un nou mandat la conducerea SUA.

Mai mult decât atât, republicanii susțin că odată cu organizarea unui miting important în Ohio, începe un „tur al răzbunării” al fostului lider. Ei cer noi audieri cu privire la fraudarea buletinelor de vot, pe fondul unor conspirații care sunt hrănite în special de fostul președinte al SUA, notează presa internațională.

Acuzațiile lui Trump sunt „tâmpite”

Un extras al unei cărți redactate de jurnalistul Jonathan Karl, publicat de The Atlantic, prevede că fostul procuror general al SUA, actual secretar al Departamentului de Justiție, a dezvăluit că magistrații care s-au ocupat de cazul fraudării alegerilor prezidențiale au știut de la bun început că acuzațiile lui Donald Trump sunt „tâmpite”.

În decembrie 2020, Bill Barr a făcut o declarație care l-a înfuriat pe fostul președinte al SUA. „Până în prezent, nu am văzut fraude la o scară atât de largă încât să afecteze rezultatele alegerilor prezidențiale”, s-a exprimat fostul procuror general. 

„Cum ai putut să-mi faci așa ceva? De ce ai spus un asemenea lucru?”, a reacționat Trump, potrivit sursei citate. Bill Barr ar fi răspuns că toate declarațiile sale sunt conforme cu realitatea, la care fostul președinte ar fi replicat: „Trebuie să-l urăști pe Trump. Trebuie să-l urăști pe Trump ca să faci una ca asta”.

„Nu aveam niciun motiv să ascund dovezi ale fraudei”

Bill Barr a mărturisit că atunci a fost momentul în care a știut că trebuie să aleagă – fie spune adevărul, fie tace pentru totdeauna. „Dacă existau dovezi care să susțină frauda, nu aveam niciun motiv să le ascund, însă de la bun început bănuiala mea a fost că ceva nu e bine. Întregul scenariu a fost tâmpit”, s-a exprimat fostul procuror. 

Bill Barr a explicat că, de exemplu, în cazul acuzațiilor înaintate de Donald Trump cu privire la fraudarea buletinelor de vot din cadrul secției din Wayne, Michigan, nu a fost vorba decât despre un demers normal electoral.

„În toate cazurile, buletinele se numără la secția de votare, dar în comitatul Wayne, buletinele sunt transportate la secția centrală. Acolo are loc numărarea acestora. Cutiile se transportă, prin urmare, noaptea. Că sunt transportate voturile noaptea, ei bine, acesta este un demers normal. Așa a fost dintotdeauna”, a spus fostul procuror, susținând că avocații lui Trump oferă un „spectacol de clovni” pe cinste.

Fostul procuror general SUA a fost îndemnat de politicieni să spună lumii adevărul

În contextul în care scandalul a luat amploare, iar cetățenii americani erau confuzi cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, Bill Barr a relatat că a fost îndemnat de liderul minorităților, Mitch McConnell, să comunice populației adevărul despre procesul electoral.

Potrivit relatărilor din extrasul cărții citate, McConnell nu a vrut să-l supere pe Donald Trump dezvăluind adevărul din spatele scandalului alegerilor electorale, deoarece avea nevoie de el pentru a face campanie în Georgia.

Uite, avem nevoie de președinte în Georgia”, a spus McConnell, potrivit lui Barr. „Nu putem să-l atacăm fix noi, acum, însă poziția ta îți permite să aduci puțină lumină în cazul ăsta. Ești pur și simplu singurul om care poate să o facă”, i-ar fi transmis McConnell fostului procuror general al SUA, Bill Barr.