Evenimentul Zilei > Actualitate > Acuzații grave la adresa ministrului Justiției: „Se substituie autorității judecătorești”
Acuzații grave la adresa ministrului Justiției: „Se substituie autorității judecătorești”

Acuzații grave la adresa ministrului Justiției: „Se substituie autorității judecătorești”

Acuzații grave la adresa ministrului Justiției, Stelian Ion, au fost formulate de un sindicat al grefierilor, după ce acesta ar fi indicat președintelui Curții de Apel Timișoara cum să aplice o hotărâre judecătorească.

Acuzații grave la adresa ministrului Justiției. Stelian Ion, este acuzat că îi indică unui judecător cum să pună în aplicare un titlu executoriu. Stelian Ion a transmis, președintelui Curții de Apel Timișoara, o adresă, în care semnalează cum trebuia să pună în aplicare o sentință. Actul privește drepturile salariale ale personalului auxiliar.

Conform Flux24, adresa Ministerului Justiției precizează: „apreciem că în executarea sentinței civile nr. 417/2020, deși dispozitivul nu a stabilit o astfel de obligație, președintele Curții de Apel Timișaora putea emite o decizie doar pentru viitor (1 ianuarie 2021) și doar pentru reclamanții din acțiunea în care a fost pronunțat titlul executoriu, și nu pentru întreg personalul auxiliar de specialitate și conex din cadrul Curții de Apel Timișoara”.

În urma documentului transmis de Ministerul Justiției, sindicatul grefierilor Dicasterial Timișoara a reacționat. Sindicaliștii compară adresa semnată de Stelian Ion cu un ordin transmis președintelui Curții de Apel.

„Ministrul Justiției Stelian-Cristian Ion, probabil în virtutea funcției pe care o deține și care nu îi conferă nicidecum această posibilitate, ordonă unui magistrat judecător, președinte de curte de apel, care are și calitatea de angajator al personalului auxiliar de specialitate din justiție, să-și revoce propria decizie administrativă emisă pentru egalizarea drepturilor salariale în raport cu celelalte curți de apel din țară”, se arată în mesajul transmis de grefieri.

Acuzații grave la adresa ministrului Justiției

Potrivit acestora, ministrului i s-a solicitat doar un punct de vedere. Cu toate că nu are nici o calitate, el s-a substituit autorității judecătorești și a emis o opinie care îi depășește competențele.

„Deși i s-a solicitat un simplu punct de vedere, domnul ministru, de profesie avocat, se substituie autorității judecătorești. Și apreciază de la sine putere că decizia administrativă emisă de angajatorul Curtea de Apel Timișoara pentru stabilirea drepturilor salariale este nelegală. Deși s-a emis cu luarea în considerare a deciziilor Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție. Totodată, ministrul stabilește și modul de aplicare al titlului executoriu pe care o parte a personalului îl deține, sentință definitivă care recunoaște modul de calcul corect al salariilor, se mai arată în materialul grefierilor.

Hotărârile judecătorești se aplică

În această situație, sindicatul atrage atenția ministrului că și-a depășit atribuțiile. De asemenea, reprezentanții grefierilor avertizează că orice formă de abuz din partea sa va fi sancționată. Ei mai atrag atenția că dispozițiile din hotărârile judecătorești sunt obligatorii pentru toată lumea.

„Sugestia ministrului, ca jurist, de aplicare a legii doar pentru acei grefieri cărora le-a fost recunoscut acest drept printr-o hotărâre judecătorească definitivă, nu doar ca este o aberație juridică și încalcă Decizia nr. 794/2016 a CCR și Decizia nr. 23/2016 a ÎCCJ, dar menține starea de discriminare și de inechitate salarială, care trenează de mai bine de 10 ani în rândurile personalului din justiție, stare pe care, în calitate de avocat, domnia sa o cunoaște, iar în calitate de ministru  ar trebui sa o combată, fiind contrară legii, și nu să o susțină, sa o propună și să o promoveze”, se mai arată în material.