Acţiune! pentru "Filmul de Piatra"

Acţiune! pentru "Filmul de Piatra"

Astăzi, la Piatra Neamţ, începe o nouă ediţie a festivalului de film de scurtmetraj "Filmul de Piatra".

"Gândit ca o prelungire a vacanţei de iarnă, festivalul luptă pe două fronturi: pe de o parte, oferă cineaştilor invitaţi un loc inedit, cu o ofertă bogată de petrecere a timpului liber, din care nu lipsesc muntele, schi-ul, telegondola sau piscina; pe de altă parte, publicului nemţean, avid de filme şi evenimente culturale, i se oferă un program complex, pentru toate vârstele şi gusturile", a declarat regizorul Andrei Dăscălescu, directorul festivalului.

Programul principal al "Filmului de Piatra" îl constituie competiţia de scurtmetraj, adresată exclusiv filmelor realizate de autori din România şi Republica Moldova. Un număr record de filme, 209, s-au înscris în preselecţie, totalizând aproape 16 ore de scurtmetraje. În selecţia finală sunt nouă filme de animaţie, opt documentare, 12 experimentale, 14 de ficţiune şi 12 videoclipuri.

Juriul care va oferi trofeul "Filmul de Piatra" celui mai bun film din fiecare categorie, este format din directorul de imagine britanic David Procter, tânăra actriţă Irina Săulescu şi regizorul Copel Moscu. De asemenea, spectatorii vor vota la ieşirea din sală cel mai popular film.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe lângă filmele din competiţie, publicului i s-au pregătit întâlniri cu programe de la festivaluri partenere din ţară şi străinătate: Animest, TIFF, Next, ShortsUp, Filminute, o selecţie de scurt-metraje nominalizate sau câştigătoare la Oscar, şi mai multe proiecţii speciale, printre care lungmetrajul "Nuntă în Basarabia" şi cel mai iubit film românesc pentru copii, "Veronica", în regia Elisabetei Bostan.

Festivalul are şi un invitat special care, deşi nu este cineast profesionist, este cu siguranţă românul care a filmat cele mai... înalte imagini: Ticu Lăcătuşu, primul român care a urcat pe Everest, precum şi singurul care a cucerit cele mai înalte vârfuri ale celor şapte continente. Într-un program special, alpinistul va arăta filme din expediţiile sale şi va povesti publicului despre pasiunea lui şi despre situaţii limită.

Membru al juriului, David Procter va susţine un workshop de imagine de film, în care va prezenta fragmente din lucrările sale ce includ filme documentare şi de fictiune multipremiate şi videoclipuri pentru Simian Mobile Disco şi Wild Beasts. Festivalul se desfăşoară între 6 şi 9 ianuarie. Proiecţiile au loc la Teatrul Tineretului, iar intrarea este liberă.