Evenimentul Zilei > International > Este OFICIAL! ACORD istoric SEMNAT de USA. Victorie importantă pentru TRUMP
Este OFICIAL! ACORD istoric SEMNAT de USA. Victorie importantă pentru TRUMP

Este OFICIAL! ACORD istoric SEMNAT de USA. Victorie importantă pentru TRUMP

Statele Unite, Mexic și Canada au semnat, după negocieri dure, un nou tratat de liber schimb. Semnarea reprezintă o victorie pentru președintele SUA, Donald Trump, după ce pulverizase acordul precedent.

„Este un model de acord de liber schimb care va schimba peisajul comercial pentru totdeauna”, a spus preşedintele american, prezent alături de omologul mexican şi premierul canadian la această ceremonie desfăşurată la Buenos Aires chiar înaintea deschiderii summitului G20.

„Odată cu semnarea acestui tratat, preşedintele Trump îşi ţine promisiunea de a renegocia NAFTA (acordul anterior) şi a de a proteja fermierii, companiile şi muncitorii americani”, a arătat Casa Albă, într-un comunicat.

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a apreciat că noul acord Statele Unite, Mexic, Canada urmează să înlăture ameninţarea „unei instabilităţi economice severe” care „ar fi fost mult mai dăunătoare”.

La rândul său, preşedintele mexican în exerciţiu Enrique Pena Nieto, aflat în ultima zi a mandatului, a apreciat că acordul semnat consolidează imaginea „unei Americi de Nord mai integrate şi cu ferma convingere că împreună suntem mai puternici şi mai competitivi”.

AFP mai observă că, la ceremonia oficială de semnare din Argentina, liderii celor trei ţări au vorbit toţi de la pupitre cu sigla preşedinţiei americane iar, un alt detaliu, fiecare stat a redenumit tratatul plasându-se la începutul acronimului: USMCA – Statele Unite, TMEC – Mexic şi CUSMA – Canada.

Cele trei state au anunţat pe 30 septembrie că au ajuns la un acord după discuţii-maraton ce au început cu un an înainte.

Noul tratat – Acordul economic Statele Unite, Mexic, Canada (USMCA) – urmează să înlocuiască Acordul nord-american de liber schimb (NAFTA), semnat în urmă cu aproape 25 de ani. Pentru a intra în vigoare, USMCA trebuie să fie aprobat de legislativele celor trei ţări, informează Agerpres.