Evenimentul Zilei > International > VLADIMIR PUTIN, acord cu guvernul de la Damasc. Rusia rămâne în Siria cu baza aeriană
VLADIMIR PUTIN, acord cu guvernul de la Damasc. Rusia rămâne în Siria cu baza aeriană

VLADIMIR PUTIN, acord cu guvernul de la Damasc. Rusia rămâne în Siria cu baza aeriană

Rusia a bătut palma cu Siria, bazele aeriene rusești vor rămâne în Siria cel puțin încă o jumătate de secol. Putin a semnat un acord de menținere a trupelor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege care ratifică un acord cu guvernul sirian ce permite Rusiei să-şi menţină baza aeriană din Siria pentru aproape jumătate de secol, arată documente oficiale, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Acordul original, semnat la Damasc în ianuarie, stabileşte condiţiile prin care Rusia îşi poate folosi baza aeriană Hmeymim din provincia Lattakia, care a fost utilizată pentru a desfăşura atacuri aeriene împotriva forţelor care se opun preşedintelui Bashar al-Assad.

 

Guvernul anunțase la începutul lunii că ambele camere ale Parlamentului au aprobat înţelegerea la începutul lunii, iar președintele Putin a promulgat miercuri acordul.

 

Așa cum este specificat în document, timp de 49 de ani forţele ruseşti vor fi desfăşurate la baza Hmeymim, cu opţiunea extinderii acestui aranjament pentru perioade de câte 25 de ani.

 

Baza s-a aflat în centrul incursiunilor militare ale Moscovei de la intervenţia sa în conflict în septembrie 2015, sprijinindu-l pe Assad, unul din cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei în Orientul Mijlociu.