Evenimentul Zilei > Social > Aceste două instituții se mențin în topul încrederii românilor. Datele ultimului sondaj INSCOP
Aceste două instituții se mențin în topul încrederii românilor. Datele ultimului sondaj INSCOP

Aceste două instituții se mențin în topul încrederii românilor. Datele ultimului sondaj INSCOP

Românii au în continuare încredere în Armată și în Biserică, instituții care se bucură de credibilitate, conform unui sondaj realizat de cei de la INSCOP.

Biserica rămâne în topul încrederii românilor, conform unui sondaj realizat de INSCOP. Astfel, 64% dintre cei chestionaţi au declarat că au încredere multă și foarte multă în Biserică.

Pe primul loc, cu un procent de 69,7%, se află Armata. Pe următoarele poziții se situează Academia Română cu 53,7% încredere multă și foarte multă, respectiv Uniunea Europeana cu 51,1% încredere multă și foarte multă.

Românii au în continuare încredere în Biserică și Armată

Sondajul de opinie „Barometrul Securității Energetice, editia a III-a, iunie 2021” a fost realizat de INSCOP Research. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice) în perioada 4 – 13 mai 2021, volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1056 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%, conform basilica.ro.

Un sondaj realizat în luna martie a acestui an, releva faptul că românii au multă şi foarte multă încredere în Germania (57,6%), Uniunea Europeană (51,7%), NATO (49,4%) şi SUA (47,1%).

La polul opus în ceea ce priveşte comparaţia ca nivel de încredere multă şi foarte multă în ţări şi organizaţii se situează China (19%) şi Rusia (16%).

Țările cu cea mai mare credibilitate

Sondajul relevă că 47,2% dintre respondenţi au încredere multă şi foarte multă în Statele Unite ale Americii, 51,1% – puţină şi foarte puţină, iar 1,7% nu ştiu sau nu răspund. De asemenea, 57,6% au răspuns că au încredere multă şi foarte multă în Germania, 41,3% – puţină şi foarte puţină, iar 1,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

În ceea ce priveşte încrederea în Rusia, 16% dintre cei chestionaţi au răspuns că au multă şi foarte multă, 81% – puţină şi foarte puţină, iar 3% nu ştiu sau nu au răspuns. În cazul Chinei, 19% dintre respondenţi au afirmat că au foarte multă şi multă încredere, 78,9% că au puţină şi foarte puţină încredere, iar 2,1% u ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (51,6%) au răspuns că au încredere multă şi foarte multă în Uniunea Europeană, în timp ce 47,5% au răspuns că au puţină şi foarte puţină încredere, iar 0,9% nu ştiu sau nu au răspuns. În ceea ce priveşte încrederea în NATO, 49,4% dintre respondenţi au răspuns că au încredere multă şi foarte multă, 47,9% că au puţină şi foarte puţină, iar 2,8% nu ştiu sau nu au răspuns.