Chiar dacă președintele american Trump s-a dovedit un bun prieten al Israelului (inclusiv prin decizia de a recunoaște Ierusalimul drept capitala statului evreu), politica sa de a  retrage SUA din nesfârșitele războaie ale Orientului Mijlociu nu e o veste bună pentru evrei. Chiar și fără ajutorul direct al Statelor Unite, Israelul este, însă, un adversar redutabil. Din punct de vedere cantitativ, armata israeliană nu are nicio șansă să se compare cu cele ale țărilor arabe ostile, dar calitativ situația este cu totul alta.

Pe lângă noul sistem de apărare bazat pe lasere de mare putere (Laser Sword), despre care v-am vorbit recent, Israelul le-a pregătit inamicilor și alte surprize. Vești despre existența unor arme secrete apar periodic, pentru că politica Israelului e să descurajeze orice eventuală agresiune împotriva sa.

Banii investiți cu cap sunt marele secret al supraviețuirii statului evreu și atu-ul pe care se va baza și de acum încolo în orice eventual război.

Israelul a devenit o mare putere tehnologică, iar multe dintre descoperirile care impresionează astăzi comunitatea științifică internațională au fost create în cadrul unor programe militare.

Compania Watergen, de pildă, a fost distinsă, recent, la Las Vegas, cu „Mark of Excellence Awards” pentru „Genny”, un aparat capabil să extragă din aer până la 30 de litri de apă potabilă pe zi. Watergen a fost fondată de un fost comandant al Forței de Apărare a Israelului cu scopul de a găsi soluții de urgență pentru soldații dislocați în teatrele de luptă, inclusiv în ceea ce privește apa potabilă.

Este numai una dintre realizările Israelului în domeniul civil și militar, dar care arată că această țară a atins nivelul de mare putere tehnologică.

Cine cunoaște istoria Israelului știe că, încă din 1948, conducătorii Israelului au încercat să construiască o țară capabilă să lupte necontenit atât cu adversarii, cât și cu factorii de mediu. Politica e aplicată și astăzi cu aceeași fermitate. „În ultimul deceniu, sectorul tehnologiei înalte a crescut în Israel cu o rată anuală de 8%, ajungând la aproape 310 mii de persoane anul trecut”, scrie Emanuel Pietrobon în ilgiornale.it. Dar asta nu e tot, potrivit ziaristului italian. “Statul a stimulat universitățile, centrele de excelență, forțele armate și inițiativele private, oferind o mare parte din capitalul necesar activităților lor de cercetare și dezvoltare. (…) De mai bine de un deceniu, Israelul este prezent în clasamentul UNESCO al țărilor cu cele mai mari cheltuieli în susținerea cercetării și dezvoltării. În 2018 s-a plasat pe locul doi, în urma Coreei de Sud, cu investiții egale cu 4,2% din produsul intern brut (PIB); aproape dublă față de Statele Unite (2,7%) și Uniunea Europeană (2%)”.

Lecția de supraviețuire pe care ne-o dă Israelul ar trebui învățată de toți conducătorii lumii. Firește, de cei care au curajul să-i pună în aplicare învățămintele, fără să se teamă că se abat de la prețioasele indicații venite de la Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială sau Uniunea Europeană.