Evenimentul Zilei > EVZ Special > Accident tragic, traumă pe viață. Miner: „Erau tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă”
Accident tragic, traumă pe viață. Miner: „Erau tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă”

Accident tragic, traumă pe viață. Miner: „Erau tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă”

Condițiile inumane în care lucrează minerii din Valea Jiului ajung cunoscute opiniei publice doar în momente de criză, cum este cea actuală. Un miner a dat detalii terifiante despre un accident petrecut în mină, în care un coleg a murit pur și simplu sub ochii lui.

Accident tragic, traumă pe viață! Unul dintre minerii care au protestat timp de 7 zile în mina de la Lupeni, în cadrul crizei din Valea Jiului, a povestit, luni, la Sinteza zilei, o tragedie personală. Accidentul unui coleg este momentul care l-a marcat definitiv. El însuși era să-și piardă viața.

Accident tragic, traumă pe viață! Colegul lui a petrecut 14 ore prins în capcana pământului

Colegul lui  fost surprins de o surpare în adâncul minei alături de alți mineri. A petrecut 14 ore și jumătate prins în capcana pământului. Doi dintre colegii săi au murit în urma accidentului.

„Acum aproape 4 ani, mi-au murit doi colegi, unul, din păcate, chiar înaintea mea, Codlean Iulian. Celălalt, Suciu Ioan a murit, din ce am auzit, când mi-am revenit după 4 zile de reanimare. Efectiv s-a închis tot abatajul pe noi, de fapt o parte din abataj. Cum spunem noi, de la coloana 29 până la coloana 70.

Tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă. Mă implora să-l ajut și nu puteam

Vă dați seama, tone de fier peste noi, am trăit ca într-o cușcă. Au fost 14 ore și jumătate, dar cred că le-aș putea cataloga ca și două săptămâni. Cele mai grele ore din viață. Eu fiind și salvator minier, mi-a fost cel mai greu, având un coleg în față care mă implora să-l ajut și nu puteam. Aia te doare…

Era prins și nu puteam să ajung la el fiind doar o gaură prin care puteam comunica cu el, din cauza fiarelor. Nu puteam să-l ajut cu absolut-absolut nimic, eu fiind tot pe burtă, stând doar pe burtă timp de 14 ore și jumătate”, a povestit, cu ochii în lacrimi, cu trauma încă prezentă în suflet și în minte, minerul gorjean.

Minerii au suspendat protestul din galerii în urma acordului cu ministrul Muncii

Minerii din subteran au luat decizia suspendării protestului din galerii în urma unui acord scris şi semnat de ministrul Muncii, de liderii de sindicat şi de administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara.

Documentul prevede un calendar în 3 etape pentru acordarea salariilor întârziate pe ianuarie, a ajutoarelor de încălzire, a tichetelor de masă şi a banilor pentru transportul la muncă. Astfel, salariile pe ianuarie ar urma să fie plătite în data de 25 februarie. Minerii au fost de acord cu rezultatul negocierilor. Au decis în final să iasă la suprafaţă. Ei sunt însă gata să continue protestele, dacă se va repeta întârzierea acordării ajutoarelor financiare timp de 11 luni.

Sursa: Antena 3