Agenţia nucleară rusă Rosatom a precizat, sâmbătă dimineaţă, că accidentul s-a produs în timpul testării unei rachete cu propulsie lichidă, relatează RIA, preluată de Reuters și citată de Agerpres.

Pe lângă cei cinci morți, alte trei persoane au suferit răni cu grade diferite de gravitate în timpul accidentului, inclusiv arsuri. Aceștia sunt acum tratați în unităţi specializate, a mai precizat sursa citată.

Autorităţile de la Moscova anunţseră anterior că două persoane au murit în acest accident, iar un oraş din apropiere a raportat o creştere a nivelului de radiaţii după ce motorul unei rachete a explodat joi în centrul de testare din regiunea Arhanghelsk.

O parte a unui golf la Marea Albă a fost închisă pentru navigaţie, au mai anunțat autoritățile din Rusia.

Situație gravă pentru populație

Locuitorii din zona Arhanghelsk au început să își cumpere pastile de iod pentru a reduce efectele expunerii la radiaţie după accident, au mai relatat media regionale.

Cu toate acestea, Ministerul rus al Apărării a furnizat foarte puţine detalii despre accident.

Inițial, Ministerul Apărării a precizat că în atmosferă nu au ajuns substanţe chimice periculoase şi că nivelurile de radiaţie sunt neschimbate, dar autorităţile din oraşul Severodvinsk, din apropiere, au vorbit despre o scurtă creştere a radiaţiei.

Nu a fost furnizată până în prezent nicio explicaţie oficială cu privire la motivul pentru care un astfel de accident ar putea provoca o creştere a radiaţiilor, notează Reuters.

Iar comunicatul privind scurta creştere a radiaţiilor postat de autorităţile din Severodvinsk a dispărut vineri de pe internet fără niciun fel de explicaţie.

Un ofiţer din forţele navale, sub acoperirea anonimatului, citat de Kommersant, a spus că accidentul este posibil să se fi produs într-un loc de testare din mare, iar explozia rachetei ar fi putut produce o scurgere toxică.

Presa din Rusia scrie că explozia motorului de rachetă s-ar fi produs la o zonă de testare a armamentului din apropiere de satul Nionoksa. Potrivit acestor relatări, centrul respectiv este folosit pentru testarea armelor, inclusiv rachete balistice şi de croazieră utilizate de Forţele navale ruse.

Potrivit Greenpeace, care a prezentat date de la Ministerul pentru situaţii de urgenţă, nivelul de radiaţii era de 20 de ori mai mare decât cel normal la Severodvinsk, la circa 30 km de Nionoksa.