Evenimentul Zilei > International > Accident aviatic! Două avioane de luptă s-au ciocnit. Un pilot a murit, altul e dispărut
Accident aviatic! Două avioane de luptă s-au ciocnit. Un pilot a murit, altul e dispărut

Accident aviatic! Două avioane de luptă s-au ciocnit. Un pilot a murit, altul e dispărut

Accident aviatic în Taiwan! Un pilot a murit, iar altul este dat dispărut după o coliziune între două avioane de luptă.

Accident aviatic în Taiwan! Un pilot taiwanez a murit şi un altul este dat dispărut, luni, în urma unei coliziuni între două avioane de luptă în largul sudului insulei Taiwan.

Acesta este al treilea incident de acest fel produs în ultima jumătate de an, în timp ce forţele armate ale insulei revendicate de Beijing se află sub o presiune crescândă pentru a intercepta avioane chineze aproape zilnic, a anunţat agenţia guvernamentală de salvare, citată de France Presse şi Reuters.

Cele două aeronave F-5E au dispărut de pe ecranele radar în jurul orei 15:00 (07:00 GMT) la aproximativ 2,6 kilometri în largul comitatului Pingtung, a precizat Centrul Naţional de Comandă pentru Salvare.

Acesta făceau parte dintre cele patru F-5E care decolaseră cu 30 de minute mai înainte în cadrul unei misiuni de antrenament, a precizat aceeaşi sursă, adăugând că un elicopter şi ambarcaţiuni ale pazei de coastă iau parte la operaţiunile de căutare.

Flota taiwaneză de avioane de luptă este îmbătrânită şi în ultimii ani a suferit numeroase accidente mortale. Avioanele au o sarcină grea în timp ce Taiwanul încearcă să se protejeze de incursiunile Chinei, tot mai numeroase în zona sa de apărare.

Accident aviatic în Taiwan. China face presiuni pe teritoriul insular

China susține că teritoriul insular este una dintre provinciile sale şi ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei sau al unei intervenţii externe.

Anul trecut, avioanele militare chineze au făcut un număr record de incursiuni în zona Taiwanului de identificare aeriană a apărării (ADIZ). Tensiunile de ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan au crescut constant de la alegerea preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen în 2016, care provine dintr-un partid în mod tradiţional ostil Beijingului.

Aceste incursiuni obligă teritoriul să reacţioneze prin decolarea regulată a avioanelor sale şi menţinerea unor piloţi bine antrenaţi pentru luptă. În octombrie, un pilot a murit când avionul său F-15 s-a prăbuşit în mare, pe coasta de est. O lună mai târziu, întreaga flotă taiwaneză de F-16 a fost supusă unor verificări de securitate după ce unul dintre aparate a dispărut în timpul unui zbor de antrenament.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.