Evenimentul Zilei > Actualitate > Accesul în magazine permis doar persoanelor vaccinate. Unde s-a luat decizia radicală
Accesul în magazine permis doar persoanelor vaccinate. Unde s-a luat decizia radicală

Accesul în magazine permis doar persoanelor vaccinate. Unde s-a luat decizia radicală

În vreme ce autoritățile române ezită să ia o decizie clară, în Germania persoanele nevaccinate nu mai pot intra în supermarketuri.

Doar persoanele care au fost vaccinate sau care s-au vindecat de COVID pot intra în supermarketurile din Frankfurt și din regiunea înconjurătoare. Autoritățile din landul german Hessa au introdus noi reglementări de protecție sanitară. Noile reguli au intrat în vigoare și sunt menite să pună presiune asupra celor care nu doresc să se vaccineze împotriva COVID. Astfel, autoritățile din Germania au permis magazinelor să implementeze așanumita regulă 2G, după cum relatează ziarulromanesc.de.

Regula 2G dă posibilitatea celor care dețin magazine să permită accesul în interior doar persoanelor vaccinate sau care s-au vindecat de COVID. Până în prezent, regula s-a aplicat doar pentru anumite locații, respective, baruri, restaurant, cluburi de noapte și cinematografe.

În acest context guvernul regional din Hessa a declarat că a luat decizia să meargă mai departe. Astfel, au fost introduse și magazinele pe lista locațiilor care pot interzice accesul persoanelor nevaccinate. Măsura a fost luată la solicitarea reprezentanților industriei.

Implementarea regulilor 2G dă posibilitatea magazinelor să le permită clienților să nu mai poarte masca de protecție sanitară în interior.

„Ne așteptăm ca această opțiune să fie utilizată doar în unele zile și ca magazinele care răspund nevoilor zilnice să nu o folosească”, a declarat marți liderul landului, Volker Bouffier.

Regula este contestată

Regula 2G este contestată pe motiv că exclude persoanele care nu pot fi vaccinate și are potențialul de a lărgi diviziunile în societate. Multe afaceri din sectorul ospitalității și divertismentului au adoptat, însă, ceea ce se numește regula 3G care permite accesul clienților și în condițiile în care dețin un test COVID-19 negativ.

În timpul pandemiei, autoritățile germane au scutit supermarketurile și alte magazine de majoritatea restricțiilor pentru a se asigura că toată lumea are acces continuu la bunurile esențiale.

Dat fiind, însă, că mai există câteva milioane de adulți germani care ar trebui să se vaccineze, autoritățile încearcă să mărească presiunea asupra lor. Iar una dintre metode este să introducă restricții care să le îngreuneze accesul la anumite componente ale vieții publice.