Evenimentul Zilei > Social > STOCUL COVID-UNIFARM: Tone de materiale sanitare putrezesc pe paleţi în depozitele UNIFARM. Documente inedite
STOCUL COVID-UNIFARM: Tone de materiale sanitare putrezesc pe paleţi în depozitele UNIFARM. Documente inedite

STOCUL COVID-UNIFARM: Tone de materiale sanitare putrezesc pe paleţi în depozitele UNIFARM. Documente inedite

Evenimentul zilei publică în exclusivitate o serie de documente oficiale care demonstrează o situaţie halucinantă: statul român cere ajutor sanitar internaţional prin activarea mecanismului european de alertă în condiţiile în care în depozitele UNIFARM zac de mai bine de un an şi jumătate mii de paleţi cu cu materiale şi dispozitive medicale şi de protecţie pentru combaterea pandemiei COVID 19!

Este vorba, printre altele, de 26 de milioane de măşti de protecţie şi de 2,4 milioane de combinezoane, dar, mai ales, de 310 ventilatoare mai mult decât necesare unităţilor sanitare din întreaga ţară. În total, sunt contabilizate stocuri a căror valoare depăşeşte 650 de milioane de lei.

Documentele publicate astăzi de Evenimentul zile sunt adrese oficiale şi rapoarte făcute de conducerea interimară a UNIFARM care caută de luni de zile o soluţie legală să distribuie către spitale aceste stocuri în condiţiile în care materialele sanitareau ajuns să fie depozitate în condiţii improprii şi unele dintre ele sunt pe cale să se degradeze.

Uluitor este faptul că nici la această oră, deşi a trecut mai bine de un an şi jumătate de la achiziţionarea acestor echipamente şi materiale sanitare, statul român nu reuşeşte să clarifice dacă ele sunt proprietateaa UNIFARM sau se află doar în custodia acestei companii care recunoaşte în documentele publicate că nu are resurse umane şi nici logistice să gestioneze şi să inventarieze „stocul COVID” aflat în depozite.

Tonele de echipamente şi materiale sanitare din „stocul COVID” al UNIFARM au fost achiziţionate în primăvara anului trecut în condiţiile instituirii stării de urgenţă, cu finanţare de la bugetul de stat. „Stocul COVID-UNIFARM”, în valoare de peste 100 de milioane de euro putrezeşte la propriu pe câteva mii de paleţi, depozitat în condiţii improprii, în vreme ce unităţile sanitare din România caută cu disperare echipamente şi materiale sanitare cu care să lupte împotriva valului patru al pandemiei.

Adresa Comisiei Pentru Sanatate 11102021 cu anexe-1

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]