Evenimentul ZileiInternationalABC: Erdogan amplifică epurarea cu peste 300 de noi condamnări pe viață

ABC: Erdogan amplifică epurarea cu peste 300 de noi condamnări pe viață

ABC: Erdogan amplifică epurarea cu peste 300 de noi condamnări pe viață
La trei ani și jumătate după lovitura militară împotriva lui Recep Tayyip Erdogan, justiția turcă a încheiat un mega-proces împotriva a 475 de inculpați, dispunând condamnări pe viață pentru 333 de militari și patru civili pentru crimă, încălcare a ordinii constituționale și tentativă de asasinare a președintelui Erdogan.

Alți șaizeci de inculpați au primit sentințe de lungimi diferite și 75 au fost achitați. Sala de judecată din Sincan, lângă Ankara, era plină în așteptarea verdictului unui proces care a început în august 2017.

Cei patru civili condamnați la închisoare pe viață sunt imami ai Frăției lui Fetullah Gulen, clericul aflat în exil în Statele Unite, pe care Erdogan îl acuză că a orchestrat revolta. Gulen, aflat şi el pe lista inculpaților din acest proces, în ciuda faptului că Washingtonul s-a opus extrădării sale, neagă implicarea sa. Autoritățile consideră grupul lui Gulen, care ani de zile a fost un apropiat al lui Erdogan, un „stat paralel” pe care îl acuză că şi-a plasat adepții în funcții de administrație publică de zeci de ani. Pentru Ankara este o „organizație teroristă”.

„Bătălia noastră împotriva terorismului continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Justiție și Libertate (AKP), Omer Celik , la auzirea sentinței, adăugând că „rețeaua perfidă care a aruncat bombe asupra parlamentului, președinției și poporului nostru a fost condamnată în fața justiției și a națiunii noastre”.

Peste 250 de persoane și-au pierdut viața în noaptea de 15-16 august 2016, când a avut loc o revoltă militară împotriva lui Erdogan.Vehiculele de transport ale trupelor militare au închis podurile Bosfor și Fatih Sultan din Istanbul, au înconjurat clădirile guvernamentale din Ankara, tancurile au ajuns la Aeroportul Internațional Ataturk din Istanbul, avioanele de luptă au început să survoleze orașele și au bombardat Adunarea Națională.

Militarii au pătruns în rețeaua națională de televiziune, TRT, și au obligat-o pe o crainică să citească un comunicat în care declarau legea marțială și anunţau formarea unei junte militare provizorii. În acea noapte tensionată, veteranii mai în vârstă au retrăit amintirile loviturilor de stat din 1960, 1971, 1980 și 1997, aceasta din urmă îndreptându-se împotriva mentorului lui Erdogan, islamistul Necmettin Erbakan.

Dar lovitura de stat nu a avut succes. Erdogan a declarat starea de alertă și a ordonat lansarea imediată a unui „proces de curățare”. De atunci, a început o epurare masivă în toate sectoarele țării, deși forțele militare și de securitate au fost cele mai afectate, pentru a pune capăt rețelei de adepți a lui Gulen. 292.000 de oameni au fost arestați pentru presupusele lor legături cu Frăția și 10.000 sunt închiși în așteptarea procesului, potrivit datelor furnizate de ministrul de Interne, Suleyman Soylu. Instanțele au pronunțat până acum peste 2.500 de condamnări pe viață.

Organizațiile pentru drepturile omului, cum ar fi Amnesty International (AI), solicită în mod repetat autorităților din Ankara „reținere și respect” atunci când vine vorba de efectuarea investigațiilor necesare și să îi supună pe toți deținuții „unui proces cu garanțiile cuvenite”.

(Rador)


Accesează: