Evenimentul Zilei > Social > Au venit rezultatele celor trei spectacole pilot organizate în România. Sunt uimitoare
Au venit rezultatele celor trei spectacole pilot organizate în România. Sunt uimitoare

Au venit rezultatele celor trei spectacole pilot organizate în România. Sunt uimitoare

În intervalul 14-16 mai, Ministerul Culturiia a derulat două evenimente pilot. Spectacolele s-au ținut cu public atât în interior, cât şi în exterior. Ele au avut loc în interior la Opera Naţională Bucureşti, la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Opera Naţională Română din Cluj, iar în exterior la Opera din București.

Condiţiile de participare a publicului la cele patru evenimente au fost aprobate anterior de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Propunerile au fost făcute de Ministerul Culturii și avizate de Ministerul Sănătăţii.

Astfel, fiecare spectator a prezentat la intrare dovada că fie a fost vaccinat contra COVID-19, fie a trecut prin boală, iar cei care nu îndeplineau cele două condiţii au prezentat un test negativ. Totodată, fiecare dintre ei şi-a dat acceptul să fie monitorizat în următoarea perioadă.

După aproape o lună de la această serie de spectacole, autorităţile au anunţat că un singur participant dintre cei prezenţi la cele patru spectacole-pilot s-a infectat cu SARS-CoV-2.

Evenimentele sunt sigure. O singură persoană s-a infectat

Persoana infectată a primit rezultatul după opt zile de la concertul organizat la Opera Naţională din Cluj, ceea ce poate însemna, spun epidemiologii, că s-a infectat în altă parte. Pe parcursul monitorizării, fiecare participant a fost rugat să evite zonele aglomerate, dar şi interacţiunile, cu persoane necunoscute. Faptul că o singură persoană a fost testată pozitiv după această serie de evenimente arată că ele sunt sigure.

Pe viitor, pe măsură ce tot mai mulţi români se vor vaccina, accesul publicului va fi permis la evenimentele sportive şi culturale într-un număr din ce în ce mai mare şi există speranţa că se va reveni la normalitate într-un viitor nu tocmai îndepărtat. Pentru asta, însă, atrag atenţia autorităţile, e nevoie ca românii să se vaccineze pentru a se ajunge la imunitatea de grup, care va stopa definitiv pandemia, scrie Adevărul.ro.

În ultima perioadă numărul persoanelor infectate a scăzut substanțial. Astfel, rata de incidenţă înregistrată la 14 zile în municipiul Bucureşti a ajuns joi la 0,16 de infectări la mia de locuitori, în scădere faţă de raportul înregistrat miercuri, de 0,17 la mie.

Joi, în Bucureşti au fost înregistrate 21 noi cazuri de infectări cu SARS-CoV-2. În Capitală a fost înregistrat un număr total de 183521 de infectări.

Pe teritoriul României, au fost confirmate 1.079.427 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), 31.531 dintre persoane diagnosticate au decedat.