Vera era fiica celei mai mici şi celei mai apropiate dintre surorile lui Kafka, Otilia (Ottla), care a murit în 1943 împreună cu celelalte două surori ale scriitorului în lagărul de la Auschwitz în cel de-al Doilea Război Mondial, soartă de care Saudkova a scăpat datorită tatălui ei care nu era evreu, scrie Agerpres.

Născută la Praga, Saudkova, care a fost mereu rezervată cu presa, a lucrat ca redactor la prestigiosul ziar ceh Lidové Noviny şi la editura Odeon. Spre sfârşitul vieţii sale, când împlinise deja 90 de ani, ea a acceptat să participe la un documentar despre viaţa mamei sale intitulat "Cea mai iubită soră a lui Franz Kafka", în care sunt prezentate câteva episoade eroice ale Otiliei. Saudkova a fost soţia traducătorului Erik Adolf Saudek care a murit în 1963.

Otilia (1892–1943) a fost sora favorită a scriitorului. Cei doi au corespondat între 1909 și 1924, iar scrisorile lor sunt publicate astăzi în antologii precum Scrisori către Ottla. Ea este, conform lui Kafka, singura din familie care putea să i se opună tatălui, a cărui figură tiranică a dominat primii ani de viață ai scriitorului și a influențat mult opera acestuia.

Surorile lui Kafka. De la stânga la dreapta: Valli, Elli, Ottla