„Astăzi deplângem moartea unui om minunat, un lider şi un vizionar: fostul secretar general al ONU, Kofi Annan. O viaţă trăită bine. O viaţă care merită celebrată”, a transmis, pe Twitter, agenţia pentru imigraţie a ONU.

Născut în republica africană Ghana, în 8 aprilie 1938, Annan a  fost al șaptelea Secretar General al ONU. Mandatul lui a început în anul 1997 și a durat până în 2006. El a fost  și a fost primul care provine din rândul personalului organizației internaționale, scrie cnn. Unul dintre obiectivele sale majore în calitate de secretar general al ONU a fost implementarea unui program amplu de reformă al Naţiunilor Unite prin care a încercat să revitalizeze organizaţia şi să facă sistemul ONU mai eficient.

A studiat la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Kumasi şi a făcut studii de economie în cadrul Colegiului Macalester din SUA, în 1961. După care a urmat studii de economie la Institutul universitar de înalte studii internaţionale din Geneva. A obţinut un masterat în management în cadrul Massachusetts Institute of Technology (1971-1972), reamintește Agerpres. 

Kofi Annan s-a alăturat în 1962 Organizaţiei Naţiunilor Unite ca ofiţer pentru chestiuni administrative şi buget în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Geneva. Înainte de a fi ales secretar general al ONU a fost numit în funcţia de subsecretar general pentru menţinerea păcii. Din această funcţie a contribuit în 1990 la repatrierea din Irak a peste 900 de angajaţi ai unor organizaţii şi companii internaţionale şi a altor cetăţeni non-irakieni. A fost și reprezentant special al secretarului general al ONU pentru fosta Iugoslavie (noiembrie 1995 – martie 1996).
Din 2007 Kofi Annan a fost membru al grupului ”The Elders” care adună lideri mondiali ce activează pentru respectarea și promovarea drepturilor omului, iar din 2013 a devenit președinte al grupului.