Evenimentul Zilei > International > A lansat un avertisment dur! Epidemia este departe de a se opri
A lansat un avertisment dur! Epidemia este departe de a se opri

A lansat un avertisment dur! Epidemia este departe de a se opri

Un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a precizat că epidemia în Asia nu poate fi oprită, din moment ce în alte zone ale lumii, Europa, aceasta este plină desfășurare.

Takeshi Kasai este director pentru zona Asia-Pacific, în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. Epidemia de coronavirus este „departe de a se termina” în regiunea Asia-Pacific, iar măsurile actuale de combatere a răspândirii virusului sunt reprezintă doar un ”timp cumpărat” pentru ca țările să se pregătească pentru transmisiile comunitare pe scară largă, a declarat marți un oficial OMS.

Cu toate măsurile luate, riscul de transmitere în regiune nu va dispărea atât timp cât pandemia va continua, a declarat Takeshi Kasai. „Vreau să fiu clar. Epidemia este departe de a se termina în Asia și Pacific. Aceasta va fi o luptă de lungă durată și nu ne putem dezlipi de măsurile de protecție”, a spus Kasai într-un briefing de presă online. „Avem nevoie de fiecare țară care să se pregătească pentru transmisia comunității pe scară largă”, a mai afirmat Kasai.

În zona Pacificului, lucrul cel mai important este protejarea micilor țări insulare, care trăiesc din turism, industrie grav afectată, și unde nu există un sistem medical performant. Aceste țări trebuie să trimită probele prelevate de la suspecți, cu avionul, în alte zone mult mai dezvoltate. Kasai a avertizat că pentru țările care se confruntă cu o reducere a cazurilor, acestea nu ar trebui să renunțe la măsurile de restricție sau virusul ar putea reveni.
OMS nu se așteaptă ca nicio țară să fie în siguranță, deoarece coronavirusul va ajunge în cele din urmă peste tot, a spus consilierul tehnic OMS Matthew Griffith. „În timp ce țările și zonele din această regiune au arătat cum să aplatizeze curba, focarele continuă să apară în locuri noi, iar importul rămâne un motiv de îngrijorare”, a spus Griffith în cadrul briefingului, citând cazuri din Singapore și Coreea de Sud de la persoane care au călătorit în străinătate.

Epidemia se concentrează acum pe Europa, dar asta se va muta probabil în alte regiuni, a spus Griffith. Noul coronavirus a apărut pentru prima dată în centrul Chinei la sfârșitul anului 2019. Infecțiile au depășit acum 770.000 de cazuri la nivel mondial, Statele Unite, Italia și Spania depășind China continentală în cazuri confirmate.