Evenimentul Zilei > Social > A început sezonul de gripă! Sute de cazuri în ultimele zile. Avertismentul specialiștilor
A început sezonul de gripă! Sute de cazuri în ultimele zile. Avertismentul specialiștilor

A început sezonul de gripă! Sute de cazuri în ultimele zile. Avertismentul specialiștilor

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului "Matei Balş", a declarat că numai în minivacanţa de la finalul săptămânii trecute la unitatea medicală s-au prezentat 1.592 de persoane, dintre acestea 636 având gripă.

„La „Matei Balş”, în această minivacanţă, au venit 1.592 de persoane, dintre care 636 au fost cu gripă. În contextul în care eu am făcut apel public şi am zis că cei care au diagnostic clinic clar să stea acasă. (…) Lumea este speriată de gripă. Şi nu ştiu cum se face că se sperie de fiecare dată de gripă când vine sezonul de gripă. Rugămintea mea este să se sperie prin martie – aprilie, în aşa fel încât să ia în calcul că pentru luna octombrie trebuie să se vaccineze şi să facă toate demersurile necesare să îşi facă rost de vaccin”, a spus el.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, circulaţia virusului gripal este moderată şi nu se poate discuta despre epidemie de gripă, ci doar despre intensificări ale circulaţiei în câteva zone din România.

El a mai spus că numărul cazurilor de gripă este cu circa 20% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

„Probabil că, în următoarele săptămâni, numărul de viroze respiratorii, în general, dar şi de cazuri de gripă diagnosticată clinic sau în cazul sistemului de santinelă cu laboratorul va fi în creştere. Nu este nimic neaşteptat, în condiţiile în care încă acoperirea vaccinală în România nu reprezintă decât o treime din valoarea recomandată de OMS, respectiv aproape 25% faţă de 75% recomandare pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani. Nu există motive de îngrijorare suplimentară”, a conchis Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.