Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că în şedinţa de săptămâna viitoare Guvernul va adopta proiectul de lege prin care se propune ca alegerile locale să aibă loc pe data de 27 septembrie.

„Propunerea noastră pentru data alegerilor va fi 27 septembrie. După promulgarea legii de prelungire a mandatelor (aleşilor locali – n.r.), adoptată de Parlament, în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare vom adopta proiectul de lege prin care vom propune data alegerilor – 27 septembrie – şi, evident, o serie de alte măsuri, dintre care unele măsuri sunt legate şi de o protecţie a persoanelor implicate în procesul electoral”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava.

Premierul şi-a exprimat convingerea că până pe 27 septembrie răspândirea virusului se va diminua şi vor putea fi organizate alegeri locale.

CITEȘTE ȘI PSD a bătut palma cu PNL pe tema alegerilor locale. Totul este scris într-o lege comună

„Obiectivul nostru este să reducem nivelul de răspândire. (…) La nivelul actual de răspândire, cu siguranţă da (se vor organiza alegeri la data stabilită – n.r.). Dar am convingerea că până pe 27 septembrie lucrurile se vor îmbunătăţi semnificativ”, a precizat el.

Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora, care prevede că alegerile locale se vor desfăşura pe 27 septembrie.

Guvernul României își dorește să organizeze alegerile locale în forma clasică, aceea ca oamenii să meargă la secțiile de votare unde să își aleagă favoritul pentru funcția de primar. La un moment dat a existat o propunere privind aplicarea votului online sau electronic, dar aceasta nu a fost împărtășită de partidele politice.

Alegerile locale trebuiau să se desfășoare la începutul lunii iunie 2020, dar din cauza pandemiei cu noul coronavirus și a instituirii stării de urgență de către președintele României, Guvernul a decis amânarea acestora până la o dată ulterioră.